Zagreb: Proslavljen Dan svećeničkog posvećenja

Svećenici – životom prednjačite poslanima!
 “Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika, pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istine i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi. Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi, zauzimao se za siromašne i obespravljene, ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti, pouzdanja u tebe i ustrajnost u trpljenju. Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću te blaženog Alojzija ubrojiš među svetce sveopće Crkve, da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovu moćnom zagovoru u svojim životnim potrebama. Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva, praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice vjernoga ti naroda” – molilo je stotinjak svećenika Zagrebačke nadbiskupije u četvrtak 26. lipnja na molitvenom susretu i euharistijskom klanjanju u zagrebačkoj katedrali u povodu proslave Dana svećeničkoga posvećenja, koji je prošao u znaku bl. Alojzija Stepinca i njegova skorašnjeg proglašenja svetim.

Na početku je dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, održao uvodno predavanje o svećeničkome liku u nauku bl. Alojzija Stepinca “koji svećeništvu daju smisao, ponos, ohrabrenje i putokaz”. U tom je smislu istaknuo opći teološki okvir svećeništva: “Istinito je Stepinčevo iskustvo da se ništa ne događa bez molitve i žrtve. I uspon na oltar je kalvarija, i naš svakodnevni je život kalvarija, a prolazi je svaki Kristov učenik jer u svom življenju i umiranju mora proći istim putem kojim je prošao On, Krist, naša Glava, naš Učitelj, i naš Pastir!”

Potom je podsjetio na povezanost sadašnjega naraštaja svećenika Zagrebačke nadbiskupije s nekadašnjim velikanima – pastirima zagrebačke Crkve: “Ovdje gdje smo izgovorili svoj ad sum (evo me), ovdje gdje su se svodovi gotičkog hrama ispunjali radošću kada je pred 80 godina za biskupa posvećen mladi svećenik Alojzije Stepinac, ovdje gdje je pred 60 godina za biskupa posvećen Franjo Šeper, ovdje gdje je pred 50 godina posvećen biskup Franjo Kuharić, ovdje u zajedništvu s nadbiskupom Bozanićem koji slavi 25. obljetnicu biskupstva, s pravom odjekuju riječi Božje mudrosti i Duha Božjega… Po ređenju i posvećenju pastira Duh Gospodnji je za svetu žrtvu i ljepotu Crkve Božje pridizao one za koje je sv. Grgur Veliki u 'Regula pastoralis' ustvrdio da životom moraju prednjačiti onima za koje su postavljeni.”

U nastavku je dr. Batelja iznio pet “Stepinčevih najpoznatijih a za svećeničko zvanje najkorisnijih nadahnuća”: služiti Bogu u smislu čuvanja svećeničkoga jedinstva, jednistva biskupa i klera, jedinstva redovničkoga i biskupijskoga svećenstva, jedinstva svećenika i vjernika, te jedinstva Crkve u Hrvata s Petrovim nasljednikom; žrtvovati se za pobjedu kršćanske misli u hrvatskome narodu; biti svjestan da je svećeništvo dar osobi, Crkvi i narodu; živjeti svećeništvo kojemu je euharistija vrelo i gajiti iskrenu i duboku pobožnost prema Majci Božjoj.

Slijedilo je klanjanje pred Presvetim te molitva Srednjega časa, a u kratkome nagovoru zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je svećenike na intenzivniju molitvu i pripreme za proglašenje svetim bl. Stepinca. (sb, gk)