Zagreb: Proslava Dana posvećenoga života

Skrb za beskućnike – odgovor na potrebe najugroženijih

 “Skrb redovništva i svjetovnih redova za beskućnike i socijalno isključene” bila je tema konferencije za medije koju je u subotu 2. veljače na Dan posvećenoga života u prostorijama svoga sjedišta u Zagrebu organizirala Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP).

“Skrb za beskućnike neposredan je odgovor na potrebe najugroženijih, onih čija egzistencija ovisi isključivo o dobrobiti ljudi s kojima se susreću”, kazao je govoreći o temi susreta predsjednik HKVRPP-a dr. o. Vinko Mamić. Naglasio je da je to “u isto vrijeme odgovor na potrebe siromašnoga Isusa, beskućnika, koji se raduje svakom dobročinstvu i koji blagoslivlja one koji ga prepoznaju u potrebitima”.

Kako je istaknuo o. Mamić, odabirom te teme željelo se iskazati priznanje i zahvalnost svima koji su se u okrilju velike redovničke obitelji posvetili toj važnoj socijalnoj djelatnosti, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti poručiti “da je problem beskućnika problem svih nas”.

U povodu Dana posvećenoga života objavljen je, u izdanju HKVRPP-a, i prvi broj novoga časopisa za promicanje redovničkoga života “Susret”. Provincijalna poglavarica sestara milosrdnica iz Rijeke s. M. Danijela Sinčić predstavila je Kuću utočišta za siromahe i beskućnike koja od 2007. djeluje u sklopu samostana Majke Dobroga Savjeta u Rijeci.

“Kuća utočišta izgrađena je s namjerom pružanja kvalitetnije pomoći siromasima, beskućnicima i ostalim marginaliziranim skupinama ljudi”, posvjedočila je ističući potrebu njihove resocijalizacije, što ustanova nastoji postići djelovanjem na više razina. Od osnutka do 2012. kroz ustanovu je prošlo 540 korisnika, posvjedočila je s. Sinčić, upozorivši da beskućnikom može postati svatko jer to nije odabir, nego životna stvarnost.

Rad riječkoga Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda na Trsatu predstavila je voditeljica ustanove Vilma Mlinarić. Prihvatilište je osnovano 2007. s ciljem pripreme i osposobljavanja korisnika za ponovnu integraciju u društvo, a upravo je najveći uspjeh šestogodišnjega rada prihvatilišta velik broj resocijaliziranih korisnika, čak 85,1 posto. Uz mali kapacitet od svega 13 kreveta, kroz ustanovu je prošlo više od 400 korisnika, kazala je voditeljica prihvatilišta. Nekoliko je riječi rekla i o časopisu o beskućništvu “Ulične svjetiljke”, Socijalnoj samoposluzi te Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji beskućnika.

O vrijednome djelovanju tih dviju ustanova kroz osobne su potresne priče posvjedočili i sami bivši i sadašnji korisnici, a na kraju susreta o. Mamić je uime HKVRPP-a ustanovama uručio zahvalnice i donacije. (iu, gk)

O proslavi Dana posvećenog života čitajte i u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 10. veljače. Već od srijede novi broj Glasa Koncila dostupan je putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Po njima Kristova ljubav pokreće i mijenja povijest

“Osobe posvećenoga života, usred ovoga svijeta, svjedočanstvo su onostranosti, neprolaznosti, vječnoga života i živi poziv u našu domovinu koja je na nebesima”, kazao je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić predslaveći na Dan posvećenoga života euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici.

Podsjetivši u homiliji da prošlogodišnja Biskupska sinoda u Rimu o novoj evangelizaciji nije mogla zaboraviti osobe posvećena života koje se “svakoga dana prikazuju poput Isusa u hramu za spas čovjeka i svijeta”, biskup je istaknuo: “Redovnice i redovnici, svi pripadnici posvećenoga života, oni su sami po sebi već navještaj, evangelizacija, onih vrednota koje su temelj i opravdanje ljudskoga života u svim pogodnim i nepogodnim okolnostima na ovozemaljskome životnom putovanju”.

“Crkva s radošću prepoznaje prisutnost mnogih žena i muškaraca koji su svojim životom postali znak evanđelja. Bilo usred svijeta, bilo skrivene, ali dobro poznate cijenjene i voljene u ljepoti klauzure i kontemplacije. I po njima Kristova ljubav, caritas, pokreće i mijenja povijest, čuva nadu u pobjedu dobra, istine i pravde i oni svjedoče: vrata paklena neće nadvladati”, naglasio je u propovijedi mons. Pozaić. (iu, gk)