Zagreb: Predstavnici religija na zajedničkom molitvenom susretu

Na jubilarnu 25. obljetnicu održavanja velikog međureligijskog susreta koji je inicirao papa bl. Ivan Pavao II., u četvrtak 27. listopada u zagrebačkoj crkvi sv. Franje na Kaptolu već tradicionalno su se okupili predstavnici religija na molitvenom susretu.

Ovogodišnji “Dan duha Asiza”, osim značajne obljetnice, bio je poseban jer mu je prethodio Tjedan međureligijskog dijaloga, a na završnom slavlju sudjelovao je i predsjednik Republike dr. Ivo Josipović sa svojim povjerenikom za vjerske zajednice Stjepom Bartulicom.

Vjernici različitih vjeroispovijesti i njihovi predvodnici bili su okupljeni u molitvi jedni uz druge i za druge te su izrazili nastojanje oko izgradnje društva mira i dobra. Bogatstvo različitosti očitovalo se u izgovorenim molitvama predstavnika vjerskih zajednica, kao i u glazbenim točkama iz njihovih tradicija.

U programu ovogodišnjeg “Dana duha Asiza” bili su uključeni predstavnici Bugarske pravoslavne Crkve, Evangeličko-luteranske Crkve, Islamske vjerske zajednice, Katoličke Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve, Reformirane kršćanske Crkve, Saveza baptističkih Crkava, Srpske pravoslavne Crkve, Židovske općine te Katoličke Crkve.

U ime Katoličke Crkve molitvu i završnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog HBK sisački biskup Vlado Košić, istaknuvši kako ovo okupljanje svjedoči o mogućnosti zajedništva: “Ta je mogućnost utemeljena na dijalogu. Mi želimo biti prijatelji jedni drugima, ali znamo da nije dovoljno samo naše zalaganje, nego molimo Božju pomoć i milost.” Udijelivši blagoslov križem koji je primio iz ruku bl. Ivana Pavla II. koji je sazvao asiški susret te riječima molitve bl. Alojzija Stepinca i sv. Franje Asiškog, završio je program susreta.

Ovogodišnji Tjedan međureligijskog dijaloga koji se održavao na više lokacija u Zagrebu od 21. do 27. listopada organizirali su Vijeće franjevačkih zajednica, Franjevački institut za kulturu mira i Centar “Hrvatski Areopag”. U sklopu programa izveden je scensko-glazbeni program, održano je nekoliko predavanja i predstavljanja knjiga, koncerte su pripremili Židovski zbor i Zbor Islamske gimnazije, a u suradnji s kulturnim centrom “Mahatma Gandhi” prikazan je i dokumentarni film “Rabindranath Tagore”…

Jubilarna obljetnica “Dana duha Asiza” podsjetila je na same početke: prvu međureligijsku molitvu za mir u svijetu koja je priređena 1986. godine na poziv pape Ivana Pavla II. u talijanskom gradiću Asizu, rodnom mjestu velikoga mirotvorca sv. Franje. Tada su se okupili visoki predstavnici Crkava i svjetskih religija te je svatko na svoj način, na istom mjestu molio, postio, šutio i hodočastio s istom nakanom – za mir u svijetu. A tradicija u glavnom gradu Zagreba traje već 12 godina… (it, gk)