Zagreb: Potpisan Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor potpisali su u svrhu provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama.

Potpisivanju ugovora u ponedjeljak 23. svibnja u Tajništvu HBK u Zagrebu nazočili su i šibenski biskup Ante Ivas, požeški biskup Antun Škvorčević, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs.

Izražavajući dobrodošlicu predsjednici Vlade, nadbiskup Srakić je istaknuo važnost tog čina. Naime, prije petnaest godina potpisan je Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske na području odgoja i kulture. U Ugovoru se ističe pravo Katoličke Crkve da osniva škole na različitim razinama, a govori se i o obvezama koje u tom pogledu na sebe preuzima hrvatska država. Navedenim ugovorom predviđeno je, da se po nekim određenim pitanjima potpišu i provedbeni ugovori, pa je i taj Ugovor na tom tragu.

Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama dotiče pitanje upisa učenika, nastave kakva se izvodi, imenovanja ravnatelja, odobravanju unutarnjeg reda u školama u skladu s uvjetima određenima u zakonima RH i u skladu s temeljnim načelima katoličkoga odgoja i obrazovanja. U ugovor je unesen popis katoličkih osnovnih i srednjih škola koje djeluju u ovom trenutku, rekao je nadbiskup Srakić, te zahvalio svima koji su dali svoj prinos da se ugovori pripreme i potpišu.

Predsjednica Vlade Kosor zahvalila je na dobrodošlici te mogućnosti da se taj izuzetno važan čin događa u ozračju priprema za velik i prevažan susret koji nam predstoji, a to je dolazak Svetog Oca u Hrvatsku.

Istaknula je da treba konstatirati da danas u Hrvatskoj djeluje dvanaest katoličkih gimnazija i dvije osnovne škole, a svakako valja spomenuti i četrdeset i osam katoličkih vrtića.

Ono što ovim potpisom oživotvorujemo je nastojanje hrvatskog obrazovnog sustava u čijem okrilju su i katoličke gimnazije i škole, što je iznimno važno pogotovo sada kada Hrvatska uskoro postaje 28 članica Europske Unije, da od najranije dobi djecu učimo domoljublju i ponosu na svoje korijene, na našu povijest, tradiciju i kulturu, rekla je Kosor. Istaknula je kako se potpisivanjem Ugovora Hrvatska vlada obvezuje da će preko resornog ministarstva financirati plaće i sve ono što ulazi kroz kolektivne ugovore u taj financijski aspekt.

Kako je potpisivanje bilo javno pred novinarima, iskustva dviju osnovnih škola koje su osnivači njihove biskupije predstavili su biskupi Ivas i Škvorčević.

Nadbiskup Srakić je u tom kontekstu dodao kako katoličke škole nisu zatvorenog tipa. Tako je kao primjer istaknuo kako na Kosovu 90% učenika u katoličkim školama čine muslimani. (ika / gk)