Zagreb: Pokreti i udruge predstavili se na glavnom zagrebačkom trgu

Smotrom pokreta, udruga i zajednica na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića započeli su u subotu 26. svibnja Dani pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije, koji se ove godine održavaju pod geslom “Nepoljuljani u nadi evanđelja”.

Sunčano prijepodne okupilo je članove udruga i pokreta, ali i slučajne prolaznike namjernike kojima su predstavnici dijeliti letke, brošure, plakate i ostale promidžbene materijale te ih upoznavali s njihovim djelovanjem i karizmom. Tako se moglo upoznati s angažmanom tridesetak različitih udruga i pokreta – od molitvenih, duhovnih, socijalnih, karitativnih, usmjerenih na mlade, obitelj, starije osobe – na dvadesetak štandova postavljenih oko Manduševca.

Tijekom trosatnog programa manifestacije, koja se odvijala u duhu promicanja nove evangelizacije, bila je postavljena i bina na kojoj su predstavnici pokreta, udruga i zajednica predvodili molitvu, iznosili vlastita svjedočanstva te pjevali i slavili.

“Nepoljuljanost u nadi evanđelja se očituje i u ponudi naših kršćanskih katoličkih vrednota od kojih su naglašene osobito dvije: vrednota obiteljskog života i vrednota života od začeća do prirodne smrti. Htjeli smo današnjim programom staviti naglasak na te dvije vrednote koji ovdje svjedoče mnogi, a posebno se ističe Neokatekumenski put”, rekao je za Glas Koncila organizator okupljanja biskupski vikar za laike Tomislav Markić. Među predstavljenim udrugama bile su i Zajednica “Cenacolo”, “Molitva i riječ”, “Vjera i svjetlo”, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatska zajednica bračnih susreta, udruga “Kap dobrote” i dr.

Predstavnica pokreta Kursiljo Arijana Mrzljak rekla je kako je zadovoljna odazivom na manifestaciju: “Ovaj dan je prigoda posvjedočiti svojim životom te upoznati prolaznike s oduševljenjem ljudi i promjenama koje doživljavaju polaznici Malog tečaja kršćanstva.”

Usporedno sa smotrom u obližnjoj kapelici Ranjenog Isusa bila je mogućnost molitve u sabranosti pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, na koju su prolaznike pozivali predstavnici udruga.

Dani pokreta i udruga, koji se održavaju uoči svetkovine Duhova, nastavljaju se u subotu navečer misnim slavljem i duhovskim bdijenjem u zagrebačkoj prvostolnici te u utorak susretom članova pokreta, udruga i zajednica sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. (it, gk)