Zagreb: Otvoreno 40. plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija

“Demografija i obitelj u Europi” tema je 40. plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje je u četvrtak 30. rujna poslijepodne započelo s radom u Zagrebu. Na otvorenju zasjedanja sudjelovala je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Sudionicima zasjedanja najprije se obratio potpredsjednik CCEE-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je posebno pozdravio pročelnika Kongregacije za biskupe kardinal Marca Oulleta koji po prvi put u tome svojstvu sudjeluje na plenarnom zasjedanju CCEE-a, kao i predstavnike Svete Stolice. Istaknuo je kako je to zasjedanje razlog radosti za hrvatski narod te kako će redovničke zajednice i vjernički puk svojom molitvom pratiti rad zasjedanja.

Okupljenima se zatim obratio predsjednik CCEE-a ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdő. On je izrazio dobrodošlicu predsjednicima europskih BK i izaslanicima predsjednika koji zbog različitih razloga nisu mogli sudjelovati na zasjedanju. Pozdravio je također apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Marija Roberta Cassarija, apostolskog nuncija pri Europskoj Uniji mons. Andréa Dupuisa, trajnog promatrača Svete Stolice pri Vijeću Europe u Strasbourgu, biskupe-predsjednike Komisija CCEE-a kao i predsjednika i tajnika COMECE-a te generalnog tajnika CELAM-a (Vijeće biskupskih konferencija Južne Amerike) Juana Vicentea Córdobu Villotu, apostolskog administratora Atyraua u Kazahstanu i generalnog tajnika SECAM-a (Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara). Pozdravljajući tajnika BK Turske predsjednik CCEE-a se prisjetio mons. Luigija Padovesea, apostolskog vikara Anatolije koji je okrutno ubijen 3. lipnja ove godine.

U uvodnom izlaganju kardinal Erdő kratko se osvrnuo na lik blaženog Alojzija Stepinca, “pastira ove Crkve, kojega njezin puk osobito ljubi i sluša, a koji je podnio mnoge nedaće i zatvor zato što je odbio prihvatiti Titove manevre, usmjerene na to da se u Jugoslaviji stvori nacionalna Crkva odijeljena od Rima”.

“U godini u kojoj se slavi 50. obljetnica njegovog rođendana – dies natalis – kroz mučeništvo, želimo osobito podsjetiti da se u vrlo teškim vremenima, u kojima je bio nametan bezbožni komunizam, blaženi Stepinac na kršćanski način borio za zaštitu temeljnih prava svakoga čovjeka i svakoga naroda, te se žrtvovao kako bi obranio i zaštitio sve progonjene. U svojim spisima, a osobito u pismima, kardinal je nastojao uliti hrabrost i povjerenje svim predstavnicima Crkve i vjernicima koji su mu se obraćali za savjet te kako bi od njega dobili potporu u mračnim godinama militantnog komunizma, koji je Titova politika nametnula narodima Jugoslavije. U svojem je svjedočanstvu blaženi Alojzije Stepinac bio solidaran i duhovno povezan s drugim biskupima Središnje i Istočne Europe, područja koje je na ciničan način bilo bačeno kao plijen staljinizmu”, rekao je kardinal Erdő. U sklopu izlaganja predsjednika CCEE-a pročitana je poruka koju je sudionicima zasjedanja uputio papa Benedikt XVI.

Nazočnima se zatim obratila predsjednica Vlade Republike Hrvatske koja je sudionicima zasjedanja izrazila dobrodošlicu u ime svoje Vlade. Kosor je, među ostalim, podsjetila na mjere koje poduzima njezina Vlada na planu populacijske politike. Ti napori Vlade, kako je rekla, polako počinju davati rezultate te je u vezi s tim iznijela podatak da je broj novorođene djece prošle godine bio veći za čak 16.000 od broja rođenih 2003.

Na kraju se sudionicima zasjedanja obratio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. On je u svom kratkom izlaganju govorio o nastanku Hrvatske biskupske konferencije. Istaknuo je da su odnosi s državnim vlastima korektni te da Republika Hrvatska ima sklopljena četiri ugovora sa Svetom Stolicom.

Nakon izlaganja nadbiskupa Srakića zasjedanje je nastavljeno iza zatvorenih vrata.

Plenarno zasjedanje CCEE-a trajat će u Zagrebu do nedjelje 3. listopada. Istoga dana, na 12. obljetnicu beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, u zagrebačkoj će se katedrali u 10 sati održati završno svečano euharistijsko slavlje. (ika / gk)