Zagreb: Održan simpozij o časnom sluzi Božjem biskupu Ivanu Franji Gnidovcu

Jednodnevni simpozij o časnom sluzi Božjem skopsko-prizrenskom biskupu Ivanu Franji Gnidovcu okupio je jučer poslijepodne, 24. studenog, na zagrebačkom Kaptolu redovnike lazariste te poznavatelje Gnidovčeva života iz Slovenije. Taj dični sin slovenskog naroda, za kojeg je papa Benedikt XVI. prošle godine odobrio objavu odluke o herojskim krepostima te je tako učinjen korak bliže prema njegovoj beatifikaciji, nije mnogo poznat hrvatskoj javnosti.

Iz tog razloga – ali i zbog njegove povezanosti s blaženikom zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Alojzijem Stepincem te izrazite univerzalnosti i velikog traga koji je ostavio u svom apostolskom djelovanju i zalaganju – organizatori skupa pozvali su četiri predavača koji su iz različitih perspektiva ocrtali život biskupa Gnidovca.

Opisujući slugu Božjega Ivana Franju Gnidovca kao čovjeka rada, molitve, skromnosti, jednostavnosti i poniznosti, vicepostulator Janez Cerar otvorio je simpozij predavanjem u kojem je predstavio najvažnije trenutke Gnidovčeva života. Rođen je 1873. godine u Velikom Lipovcu te se školovao u Novom mestu, Ljubljani te Beču, a kao svećenik je djelovao u nekoliko župa, među kojima u Kranju i Ljubljani.

Prije biskupskog ređenja i imenovanja skopsko-prizrenskim biskupom 1924. godine, Gnidovec je djelovao u lazarističkom sjemeništu. Unatoč izazovima s kojima se susreo u novoj sredini u kojoj je biskupska stolica prije njegovog dolaska nekoliko godina bila ispražnjena, Gnidovec je vođen geslom “Svima postadoh sve” ostavio značajan trag u duhovnom i materijalnom zalaganju: priredio je devet sinoda, tri euharistijska i dva marijanska kongresa, osnovao bratovštinu Presvetog Kristova Tijela, izgradio preko deset crkava…

“Duhovnost časnog sluge Božjeg” bila je tema izlaganja p. Darija Grbca, tijekom kojega je posvjedočio o Gnidovčevoj euharistijskoj pobožnosti te življenju askeze i siromaštva za koje se nadahnjivao na evanđeoskoj poruci. O povezanosti Ivana Franje Gnidovca i bl. Alojzija Stepinca govorio je dr. Juraj Batelja, a tijek procesa postupka za proglašenje blaženim predstavio je p. Giuseppe Guerra.

Simpozij je završio koncertom mješovitog pjevačkog zbora Klas iz Groblja te misom koju je u zagrebačkoj katedrali predvodio pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je sve okupljene pozvao da dublje upoznaju tog vrijednog čovjeka ugrađenoga u ljepotu Kristova mističkoga tijela. (it, gk)