Zagreb: Održan međureligijski molitveni susret

Međureligijski molitveni susret za mir povodom Dana duha Asiza održan je u nedjelju 27. listopada u crkvi sv. Franje u Zagrebu. Predstavnici svake vjerske zajednice izrekli su svoje molitve koje su bile popraćene tradicionalnom glazbenom točkom.

“Ljudi u Asizu i širom svijeta nisu razgovarali o miru nego su ponizno molili Boga za mir jer je On jedini koji ga može udijeliti”, rekao je gvardijan samostana fra Zdravko Lazić. Prisjetio se sv. Franje, “siromaška iz Asiza koji je osobito molio za mir i pjevao o miru” te ga zamolio da nam pomogne da se umnože oni koji mole za mir.

Mir svima poželio je ikonom Emil Angelov u ime Bugarske pravoslavne crkve te otpjevao liturgijsku pjesmu “Sveti Bože”. Predstavnik Evanđeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj Danijel Berković svoju je molitvu posvetio izbjeglima i prognanima u svijetu, a generalni vikar Evangeličke Crkve Branko Berić zahvalio je Bogu što nam je poslao Isusa koji je temelj svakoga mira.

Predstavnik islamske vjerske zajednice imam Arslani ef. Mevludin zamolio je Boga da nas učini instrumentom svojeg mira, a protojerej Kirko Velinski je u ime Makedonske pravoslavne crkve pozvao sve da mole u svojoj zajednici i u obitelji za mir u svijetu. Vokalni zbor “Kvartet” je nakon molitve izveo bizantski napjev “Svjat, Svjat, Svjat”.

Predstavnik Reformirane kršćanske Crkve u Hrvatskoj Braninimir Bučanović zamolio je Gospodina da blagoslovi sve one koji su obeshrabreni i kojima je teško, a predstavnik Saveza baptističkih Crkava u Hrvatskoj Boris Peterlin obratio se Bogu riječima: “Pomozi nam da iznova otkrijemo širinu strehe tvojega krova pod kojim za sve nas ima ljubavi, topline i praštanja.”

U ime Srpske pravoslavne Crkve zbor Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg izveo je pjesmu “Radujtesja pravedni”, a rabin Lucijano Prelević, predstavnik židovske općine, istaknuo je da svi imamo odgovornost prema Bogu, sebi i drugima i tek kada to shvatimo nastupit će mir.

“Ovo zajedništvo ima jedan vapaj i cilj: govoriti o Onome tko jest. Molimo da nas njegovo djelovanje objedini”, zaključio je predstavnik Katoličke Crkve mons. Zvonimir Sekelj, a crkvom je za kraj odjeknula “Pjesma stvorova sv. Franje”. (mš, gk)