Zagreb: Obilježen jubilej Katedralnoga mješovitog zbora

Svečanim koncertom održanim pod pokroviteljstvom zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića Katedralni mješoviti zbor (KMZ) zagrebačke prvostolnice proslavio je u subotu 29. svibnja u prostoru Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu 25. obljetnicu svoga djelovanja.

Uime KMZ-a okupljene je pozdravila bivša predsjednica zbora sopranistica Blaženka Milić. Svečanosti je nazočio izaslanik kardinala Josipa Bozanića mons. Vladimir Stanković koji je prenoseći pozdrave i čestitke zahvalio za sve što je KMZ učinio za katedralu te izvan katedrale i Hrvatske. Izrazio je očekivanje da će taj zbor i dalje napredovati te pronositi slavu ne samo crkvene glazbe, nego i Zagreba te zagrebačke katedrale.

Uz KMZ u programu jednoipolsatnoga koncerta, pod ravnanjem dirigenta Vladimira Babuša i uz klavirsku pratnju Hvalimire Bledšnajder, sudjelovali su Maja Mejovšek (sopran), Martina Klarić (sopran), Boris Blašković, Ema Stepinac i Matija Crnić na udaraljkama te Darko Golek na gitari.

Katedralni mješoviti zbor utemeljen je 1985. godine s ciljem sudjelovanja u liturgijskim potrebama zagrebačke katedrale. Osim u prvostolnici, aktivnost zbora vezana je i za razne druge prigode. Tako je redovito sudjelovao kako na domaćim, tako i na međunarodnim natjecanjima i festivalima u Austriji, Italiji, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Izraelu, Finskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Bugarskoj i Portugalu.

U proteklih 25 godina zbor je osvojio brojna priznanja: desetak brončanih medalja, dvije srebrne plakete u Zagrebu (1999. i 2006.), kao i srebrnu medalju na međunarodnom natjecanju zborova “Orlando di Lasso” u Camerinu (Italija) 2001. godine. Dosada je snimio i izdao četiri nosača zvuka liturgijske glazbe, na kojima su izvedena djela prvenstveno hrvatskih autora.

Zbor, koji je osnovao i do danas ga vodi dr. Vladimir Babuš, broji četrdesetak članova, a od osnutka je u njemu pjevalo njih dvjestotinjak. Zbor od ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba svake prve subote u mjesecu priređuje kraći koncert za strane turiste u zagrebačkoj prvostolnici. (mc, gk)