Zagreb: Misom obilježena 30. obljetnica smrti kardinala Šepera

Misu zadušnicu za kardinala Franju Šepera o 30. obljetnici smrti u zagrebačkoj prvostolnici na blagdan Svete obitelji 30. prosinca predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić u koncelebraciji s kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

U prigodnoj homiliji biskup Pozaić je podsjetio na Isusove riječi kojima je istaknuo smisao obitelji govoreći “zar niste čitali, 'muško i žensko stvori ih' (Post 1,27) i 'stoga će čovjek ostaviti oca i majku, da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo (Mk 10,7)”.

Svakome tko o tome razmišlja može postati jasno, da je obitelj osnovna zajednica društva i Crkve. Kroz obitelj učimo poznavati jedni druge u sličnosti i različitosti, posebnosti i jedinstvenosti, rekao je biskup.

Potom je biskup podsjetio na životni put kardinala Franje Šepera koji je preminuo 30. prosinca 1981. godine u Rimu, a pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Istaknuo je kako je rođen u Osijeku, studirao u Zagrebu i Rimu, zaređen za svećenika s Alojzijem Stepincem. Vrativši se u Zagreb obavljao je razne svećeničke službe. U olovna komunistička vremena kada je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio zatvoren u Lepoglavi pa interniran u Krašić, Franji Šeperu povjerena je 1954. uprava Zagrebačke nadbiskupije, 1960. je imenovan nadbiskupom, a 1965. kardinalom. Njegovo sudjelovanje na II. Vatikanskom saboru bilo je vrlo zapaženo. Pročelnikom Kongregacije za nauk vjere imenovan je 1968. godine. Službu je obnašao mudro i uspješno do 1981.

Nastavljajući govor o obitelji, jer je i kardinal Šeper osnovne vrijednosti upoznao u obitelji, biskup Pozaić je podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. upućene obiteljima na hipodromu: “Dragi roditelji, trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima, osobito euharistiji… uvedite ih u život Crkve; u intimi doma nemojte se bojati čitati Sveto pismo… Budite poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva!”

Mons. Pozaić je upozorio kako društvo svoj opstanak može zahvaliti samo svetoj ustanovi obitelji. U tom kontekstu je podsjetio na kampanju UNICEF-a koja je 2005. godine bila provedena i u Hrvatskoj pod geslom “Svako dijete treba obitelj”. Nadovezujući se na to, biskup je ponovno podsjetio na riječi pape Benedikta XVI.: “Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu! Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost”.

“Danas slavimo blagdan Svete obitelji, želimo od nje učiti i slijediti njezin primjer povjerenja i pouzdanja u Boga Oca i moliti hrabrosti i vjernosti za sebe, za sve naše hrvatske obitelji” – riječi su kojima je biskup Pozaić završio propovijed. (ika / gk)