Zagreb: Misa za sudionike 45. Međunarodne smotre folklora

Bogatstvo i raskoš tradicijske baštine i ove su godine brojnim Zagrepčanima i njihovim gostima predstavili sudionici tradicionalne 45. Međunarodne smotre folklora. U središtu su ovogodišnje smotre, održane od srijede 20. do nedjelje 24. srpnja, bili Hrvati koji žive izvan domovine. Folklorna društva i skupine iseljenih Hrvata s drugih kontinenata i iz europskih zemalja tijekom petodnevnog su programa predstavili različite načine njegovanja i prikazivanja glazbene i plesne baštine.

Kao i svake godine, posljednjega dana smotre sudionici su, odjeveni u narodno ruho, u zagrebačkoj prvostolnici sudjelovali na euharistijskome slavlju koje je predvodio kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. dr. Josip Baloban, koji je na početku slavlja od srca pozdravio sve Hrvatice i Hrvate koji su na smotru folklora došli iz cijeloga svijeta, kao i sve sudionike iz Hrvatske i drugih zemalja.

Tumačeći misna čitanja u propovijedi je mons. Baloban svima za uzor stavio mladoga kralja Salomona, koji od Boga nije tražio zdrav i dug život, ni bogatstvo, ni slavu i priznanje u društvu, već blago srce kako bi mogao pravedno vladati izraelskim narodom i razlikovati dobro od zla. “Salomon želi samo služiti, a ne gospodariti”, kazao je pitajući nije li to jasna i upečatljiva poruka i za današnje pastire u Crkvi, ali i za hrvatske političare, “za vodeće hrvatske ljude koji nerijetko zaboravljaju da su zakoni radi čovjeka, a ne čovjek radi zakona, koji zanemaruju istinu da je čovjekovo osobno dostojanstvo i njegovo blagostanje prije svakog profita”. “I svakome od nas”, zaključio je, “a osobito ljudima na vlasti, ljudima u tvrtkama, ljudima u sindikatima i drugdje, više nego prije potrebno je Salomonovo mudro i razumno srce”.

Posebno je dojmljiv bio prinos darova sudionika smotre iz različitih krajeva Hrvatske i svijeta, kao i pjesma uz pratnju tamburaša kojom su misno slavlje uveličali gradišćanski Hrvati iz Novoga Sela u Austriji, okupljeni u folklornu skupinu “Hatsko kolo”.

A upravo su oni, predvođeni voditeljem i župnikom Brankom Kornfeindom, u večernjim satima istoga dana u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu pred brojnom publikom održali koncert tradicijske crkvene glazbe “Iz dibine srca svoga” na kojemu su predstavili pjesme koje gradišćanski Hrvati pjevaju kroz crkvenu godinu, posvjedočivši time još jednom kolika je uloga Crkve u očuvanju “hrvatske riči”. (iu, gk)