Zagreb: Međureligijskim molitvenim susretom obilježen Dan duha Asiza

U organizaciji Franjevačkoga svjetovnog reda Mjesnog bratstva Kaptol i u suradnji Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije u utorak 26. listopada u crkvi Sv. Franje u Zagrebu održan je međureligijski molitveni susret u povodu obilježavanja Dana duha Asiza. Za ovogodišnji spomen na “duh Asiza” izabrana je okvirna tema “Snagom vjere za optimizam života”.

Pozdravljajući okupljene, doministar Mjesnog bratstva FSR-a i član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije Zoran Milić podsjetio je kako se u crkvi Sv. Franje molitvena okupljanja u duhu Asiza tradicionalno održavaju od 2000. godine. To je jedinstven dan u godini kada zajedno tražimo put u budućnost, poštujući jedni druge i njegujući duh zajedništva. Više nego ikada svijetu je potreban mir. Večeras ponovno tražimo snagu za svijet pravde i mira. Želimo otvoriti i razviti dijalog, slušati jedni druge, rekao je Milić.

U uvodnom razmišljanju na temu “Snagom vjere za optimizam života” tajnik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije dr. Zvonimir Kurečić istaknuo je da se zajedništvo među kršćanima, Židovima, muslimanima i unutar kršćana među katolicima, pravoslavnima, protestantima, slobodnim kršćanima, temelji za vjeri u jednoga Boga, Stvoritelja svega stvorenog.

To zajedništvo ujedno je i molitveno zajedništvo, zajedništvo vezanosti u vjeri, rekao je dr. Kurečić te je kratko podsjetio na sam izvor Duha Asiza, tj. 26. listopada 1986. godine kada su se na poziv pape Ivana Pavla II. u Franjinu gradu okupili predstavnici velikih svjetskih religija da mole za mir.

Dr. Kurečić je kazao kako možda najbolje opravdanje za ovaj molitveni skup daje poglavar Koptske katoličke Crkve patrijarh Antonios Naguib. Odgovarajući nedavno na pitanja novinara u povodu završetka Izvanredne biskupske sinode za Bliski istok, on je napomenuo kako su poznate napetosti i stradanja kako kršćana, tako i muslimana i Židova, poručio kako je dosta nepovjerenja i straha te pozvao na zajedništvo i suradnju sve, ali tako da svatko očuva svoj identitet. A pokretač svega prema zajedničkim naporima za opće dobro mora biti jedino vjera u Boga i pouzdanje u svakog čovjeka, jer svatko ima pravo živjeti i u miru i u blagostanju.

“Patrijarhove riječi primjenjive su i na nas jer on poziva da izbrišemo iz svog rječnika strah, očaj, samoću i nemir, a to da nadomjestimo s riječima radost, nada, zajedništvo i zajedničko svjedočenje. Ako bude vjere u Boga i ako ćemo nastojati živjeti iz vjere onda ćemo moći gledati u budućnost bez straha, ali puni pouzdanja, tome neka pomogne i ovaj naš večerašnji susret”, rekao je dr. Kurečić.

Uslijedile su molitve predstavnika pojedinih Crkava i vjerskih zajednica. Uime Bugarske pravoslavne Crkve molitvu iz liturgije “Tebe pojem” otpjevao je protojerej Emil Canev. Molitvu uime Evangeličko-luteranske Crkve izrekao je Branko Berić, generalni vikar Evangeličke Crkve u Hrvatskoj, a pjesmu “Moja snaga za život si ti” otpjevala je Danijela Mursan Sisgoreo, koja je i autorica teksta i glazbe. Branimir Bučanović izrekao je molitvu uime Reformirane kršćanske Crkve u Hrvatskoj, Crkvene općine Zagreb, dok je skladbu “Naš Gospod vlada svemirom” iz Škotskog psalmira iz 1650. godine na orguljama izveo Javor Valjak.

Molitvu Islamske vjerske zajednice izrekao je zagrebački imam Arslani Mevludin, a pjesmu “Voljeni” otpjevao je zbor zagrebačke džamije “Arabeske”. Metropolit Makedonske pravoslavne eparhije za Europu Pimen izrekao je molitvu uime Makedonske pravoslavne Crkve, a pjesmu “Blažen muž” izveo je Kvartet bogoslova MPC.

Boris Peterlin predvodio je molitvu uime Saveza baptističkih Crkava u RH, a pjesmu “Vrelo blagoslova” izvela je Branka Matić uz klavirsku pratnju Kristine Bjelopavlović. Molitvu u ime Srpske pravoslavne Crkve izrekao je protojerej stavrofor Marinko Juretić, a uime Židovske Općine Zagreb rabin Luciano Prelević molitvu je izrekao Psalmom 29 na hebrejskom i hrvatskom jeziku.

Posljednju molitvu, uime Katoličke Crkve, izrekao je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić. Prije izrečene molitve biskup je istaknuo kako je sv. Franjo osjećao blizinu s prirodom, s Božjim stvorenjima, ali isto tako je osjećao i jedinstvo sa svim ljudima. Zato je bio primljen i kod sultana, bio je među Židovima, susreo je kršćane istoka osjećao je jedinstvo.

“Razmišljajući danas o vjeri i optimizmu, smatram da optimizam treba biti izbor. Možda je u djetinjstvu i mladosti optimizam sam po sebi razumljiv, ali kada čovjek dođe do zenita života mora izabrati da živi optimistički, a tu snagu mu daje vjera, i zato molimo za vjeru i za optimizam, za radost života po uzoru na sv Franju ne samo da imamo Božju milost, nego da i sami svojim izborom, svojim radom pridonesemo miru i optimizmu, zajedničkom života i ljubavi”, rekao je biskup Košić te izrekao molitvu za Božji blagoslov u djelu i molitvi.

Molitveni susret završio je “Pjesmom stvorova sv. Franje” koju je predvodio fra Miroslav Petrac, a svi okupljeni su pjevali pripjev. (ika / gk)