Zagreb: Kardinal Bozanić posvetio crkvu bl. Augustina Kažotića

Prigodom proslave desete obljetnice osnutka župe bl. Augustina Kažotića u zagrebačkome naselju Peščenici, kojom upravljaju oci dominikanci, zagrebački je nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nedjelju 25. rujna posvetio tamošnju župnu i samostansku crkvu.

Suslavili su biskup talijanske biskupije Lucera-Troia Domenico Cornacchia, učitelj Reda propovjednika o. Bruno Cadoré, provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić, župnik o. Nikola Leopold Noso i brojni redovnički i dijecezanski svećenici, među kojima je bio i mons. Ciro Fanelli, generalni vikar biskupije Lucera-Troia i župnik katedrale u Luceri u kojoj počivaju zemni ostaci bl. Augustina Kažotića.

Na početku slavlja župnik Noso prigodnim je govorom na platou ispred crkve koji su ispunili brojni vjernici podsjetio na deseti rođendan župe, a riječi pozdrava i dobrodošlice uime župljana uputila je Ljilja Vokić.

Kardinal Bozanić je u homiliji naglasio kako je posveta crkve veliki događaj za zajednicu vjernika, živu Crkvu, jer govori o otajstvu Božje prisutnosti. Crkva građevina govori o Crkvi zajednici, kazao je zagrebački nadbiskup dodajući da je zajednici vjernika potreban dom u kojemu će se okupljati, gdje će slaviti sveta otajstva i slušati Božju riječ.

“Ova crkva građevina govori o Crkvi koja se u njoj okuplja”, istaknuo je kardinal Bozanić dodajući da je Crkva usmjerena na Krista te se bez Krista ona ne može razumjeti. “Crkvu se može razumjeti iznutra”, može je razumjeti samo onaj koji je živi, poručio je kardinal upozorivši pritom da se kroz povijest, a i danas ponavlja da se varaju oni koji Crkvu prosuđuju samo ljudskim kriterijima i koji je žele svrstati u rang ovozemnih zajednica.

“I danas, dok slavimo posvetu ove kuće Božje, ovoga hrama Božjega, ove crkve, molimo Boga da nam pomogne da budemo složni, da gajimo zajedništvo, da više mislimo na druge negoli na sebe, da nastojimo što više slijediti Isusa Krista, prihvaćati i u život provoditi njegove savjete”, kazao je zagrebački nadbiskup, istaknuvši pritom kao uzore dvojicu hrvatskih blaženika – Alojzija Stepinca i Augustina Kažotića.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale uputio je provincijal Gavrić, koji je izrazio želju da u vrijeme kada je i službeno započeo postupak za kanonizaciju bl. Augustina Kažotića novoposvećena crkva preraste u njegovo svetište u tome dijelu Hrvatske. Nadu da će hrvatski blaženik uskoro biti uzdignut na oltar kao svetac ponovio je i biskup Cornacchia, istaknuvši kako pobožnost prema bl. Augustinu Kažotiću – zagrebačkome i lučerskome biskupu – još više približava talijanski i hrvatski narod.

Za svečanost posvete crkve i proslave desete obljetnice župe vjernici su se pripremali trodnevljem koje je predvodio prvi župnik te župe o. Tomislav Kraljević. Svakodnevno je nakon misnoga slavlja organiziran prigodni program, a posljednjega dana trodnevnice predstavljena je monografija o životu župe. (iu, gk)