Zagorski vatrogasci u Francuskoj

Od 22. do 26. lipnja u Francuskoj, točnije u departmanu l'aisne je boravila delegacija zagorskih vatrogasaca. U subotu 26. lipnja zagorski vatrogasci, a zajedno s njima i vatrogasci iz Lipika i Vatrogasne zajednica Grada Dugo Selo, sudjelovali su u proslavi 100 godina vatrogastva u departmanu l'aisne. Ujedno, potpisana je i povelja o bratimljenu zagorskih i vatrogasaca iz l'aisnea, koju je u ime Krapinsko zagorske županije potpisao potpredsjednik skupštine Stanko Majdak.

Ovaj posjet organiziralo je društvo francusko-hrvatskog prijateljstva, a delegacije su boravile u Coucy le chateau, s kojim je bratimljen Lipik, u Saint Simonu s kojim je bratimljeno Dugo Selo, a Zagorski dio u Marleu, s kojim je bratimljeno Veliko Trgovišće. Inače od 2008. godine Krapinsko zagorska županije bratimljena je s departmanom l'aisne. Domaćini su organizirali posjet svim lokalnim vatrogascima u mjestima u kojima su boravili, središnjem centru zaštite i vatrogastva u Leonu, glavno gradu departmana l'aisne, a u petak 24. lipnja organiziran je i posjet Parisu. 

Glavni organizator s hrvatske strane bi je predsjednik društva hrvatsko-francuskog prijateljstva Nikola Capar, a zagorske vatrogasce predvodili su zapovjednik VZ KZŽ-e Marijan Lovrenčić i njegov zamjenik Stjepan Skuliber, te pročelnik područnog ureda zaštite i spašavanja Krapina Dražen Strabić.