Zagorski „Pravednici među narodima“

Veleposlanica države Izrael u Republici Hrvatskoj, Zina Kalay Kleitman, jučer je, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, na svečanosti u zagrebačkoj palači Dverce, pokojne Amaliju, Emerika i Blaženku Glojnarić iz Mača i Jurja Pavleka iz Borkovca, u ime Yad Vashema- Uprave za sjećanje na mučenike i junake holokausta, proglasila „Pravednicima među narodima“. Kao što je naglasila, pokazali su nevjerojatnu ljudskost i hrabrost i riskirali svoje i živote svojih obitelji da bi spasili židovskoga dječaka Paula Schreinera. Kao što je poznato, Emerik, novinar po zvanju, i sestra mu Blaženka, učiteljica u Maču, bili su okrutno ubijeni. Nakon tragedije majka Amalija sklonila se u Zagreb, a na imanju je ostao Jurek i nekoliko godina vješto skrivao tada 13-godišnjeg dječaka Paula.

Tako se četvero Zagoraca našlo na popisu 113 građana Hrvatske koji su do sada proglašeni „Pravednicima među narodima“. Najveće izraelsko državno priznanje za one koji nisu Židovi u ime obitelji Glojnarić primio je Albert Glojnarić, a u ime Jurja Pavleka njegov unuk Dražen. Atmosfera je bila vrlo svečana i ganutljiva, tim više što je svečanosti prisustvovao i 87-godišnji Paul Schreiner sa suprugom Ilanom i sinom Danijelom, koji danas žive u talijanskom gradu Novari.

Sudionike svečanosti pozdravili su predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Među uglednicima bili su i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i naš „oskarovac“ Branko Lustig, producent glasovitog filma „Schindlerova lista“ iz 1993. godine, koji je preživio Auschwitz.

Obiteljima Glojnarić i Pavlek čestitali su na primljenim odličjima župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak.

(Željko Slunjski)

slika
slika