Zagorska tvrtka Salvus predstavila rezultat 50 milijuna kuna vrijedne investicije

Uskoro pokreću i vlastiti proizvodni portfelj naslanjajući se na lokalnu ljekarničku tradiciju koju je započeo slavni magistar Eugen Viktor Feller

U Donjoj Stubici je 11. rujna javnosti predstavljeno novo sjedište hrvatske farmaceutske tvrtke Salvus. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Hrvatskome zagorju u posljednje vrijeme, vrijednoj više od 50 milijuna kuna. Prvi je to Salvusov vlastiti prostor od osnivanja 2003. godine koji se prostire na 4444 četvorih metara, a njegova je izgradnja i opremanje sufinancirano sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj. U novome sjedištu trenutno radi većinom visoko kvalificiranih 145 zaposlenika, a osim trenutne uredske i distributivne namjene, Salvus će na toj lokaciji uskoro početi proizvoditi i vlastiti proizvodni portfelj M.E.V. Feller s kojom žele izaći i na globalno tržište.

Donja Stubica ima dugu i slavnu tradiciju ljekarništva jer je upravo ovdje pionir industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj, mag. Eugen Viktor Feller, 1899. otvorio svoju prvu ljekarnu i nekoliko godina kasnije započeo proizvodnju pripravka Elsa fluid kojeg je izvozio diljem Europe, SAD-a pa sve do Kine.

„Nastojimo spojiti slavnu domaću tradiciju donjostubičkoga ljekarništva koje je osvojilo svijet, sa suvremenim tehnologijama i znanstvenim dostignućima. Naš visokokvalificirani tim, u čiju edukaciju kontinuirano ulažemo, fokusiran je na razvoj i plasiranje proizvoda koji promoviraju odgovornost prema vlastitome zdravlju, prevenciju i samoliječenje“, kazao je ovom prilikom Predsjednik Uprave Salvusa Teodor Švaljek i dodao: „Ovom investicijom te proširenjem poslovanja želimo osnažiti učinkovitost tvrtke i povećati njezinu konkurentnost na domaćem i inozemnim tržištima, što će u konačnici dovesti do povećanja prihoda i novih zapošljavanja.“

Salvus je izrastao iz Ljekarni Švaljek koje je Teodor Švaljek pokrenuo sa svojom majkom, magistrom farmacije Josipom Švaljek,1997. godine u Mariji Bistrici. Uz ljekarnički biznis, Salvus grupa danas posluje regionalno te zastupa druge i kreira vlastiti proizvodni portfelj dodataka prehrani, medicinskih proizvoda, kozmetike i lijekova. Djeluju na šest tržišta sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu. Grupa zajedno s Ljekarnama Švaljek zapošljava ukupno 265 ljudi čija je prosječna neto plaća 8 tisuća kuna. Tvrtka bilježi kontinuirani rast prihoda koji je 2018. iznosio gotovo 136 milijuna kuna, od čega nešto više od 23 milijuna kuna iz izvoza, a ove godine izvoz raste po stopi od 67 posto.

Švaljeku i njegovom timu na iznimnom uspjehu čestitao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. ”Ovo je primjer uspješne investicije sufinancirane sredstvima strukturnih fondova Europske unije u iznosu od skoro 16,5 milijuna kuna, a to je isto tako i primjer uspješne formule koja je od samog početka mog dolaska na čelo Ministarstva gospodarstva ista i ostat će ista tako dugo dok ja obnašam ovu dužnost, a to je formula investiranja u proizvodnju i nove inovativne proizvode. Kada ostvarujete prihode od 120 milijuna kuna i kada od toga 23 do 24 milijuna kuna imate izvozno orijentiranog proizvoda te rastete u tom izvozu po stopi od 67 posto, što drugo nego čestitati i poželjeti prvi sljedeći ovakav projekt, ohrabriti gospodina Švaljeka i stvoriti mu preduvjete da ne stane ovdje gdje je danas” – rekao je ministar Horvat.

Da ovaj projekt ima i jedan drugi cilj, a to je pokretanje vlastite proizvodnje na temelju koje se želi izgraditi potpuno novi brend otkrio je dr. Hrvoje Lisak, voditelj razvoja u tvrtki Salvus. ”Taj brend ima tradiciju dugu 120 godina koja potječe iz ovog kraja,a radi se o magistru Eugenu Viktoru Felleru koji je baš u Donjoj Stubici bio jedan od vodećih ljekarnika i jedan izuzetno uspješan izvoznik u to doba, tako da na njegovoj tradiciji želimo pokrenuti proizvodnju i nadamo se s istim uspjehom nastaviti izvoziti taj brend i globalno – otkrio nam je Hrvoje Lisak te objasnio kako je se radi o proizvodima iz segmenta bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i medicinskim proizvodima.” Događaju je prisustvovao i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je istaknuo kako je riječ o prekrasnoj gospodarskoj priči koja je na ponos cijelom Hrvatskom Zagorju. ”Iza svega toga stoji velika muka, trud i požrtvovnost i na tome treba čestitati. Teodora znam dugi niz godina i jako sam sretan što je danas u ovoj poziciji, a Hrvatskom Zagorju želim puno takvih poduzetnika. Ono što se danas provlači kao nekakva nit vodilja kroz cijelo ovo događanje je jedno zdravo partnerstvo Vlade Republike Hrvatske, pametno korištenje strukturnih fondova i ozbiljna poduzetnička inicijativa koja na ovom primjeru postoji” – naglasio je Žarko Tušek. Zadovoljstvo ostvarenjem ovako velike investicije na području županije nije krio ni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. ”Riječ je o najvećoj investiciji na području naše županije i jednoj sjajnoj tvrtki koja ostvaruje godišnji prihod od 125 milijuna kuna i koja se izvrsno pozicionirala kako na području Hrvatske tako i regionalno. Bitno je napomenuti kako ova investicija između ostalog donosi nova zapošljavanja i pokazuje da je Krapinsko – zagorska županija prepoznata kao regija u kojoj se isplati ulagati” – zaključio je župan Kolar.