„Zagorje Vukovaru“

Delegacija Krapinsko – zagorske županije, predstavnici svih zagorskih gradova i općina te članovi braniteljskih udruga posjetili su u subotu, 24. rujna 2016. godine grad Vukovar.

Događanja u Vukovaru započela su prijemom u Uredu gradonačelnika, prilikom čega je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar gradonačelniku Ivanu Penavi uručio licitarsko srce, koje je simboliziralo 50 tisuća kuna vrijednu donaciju KZŽ za obnovu vukovarskog vodotornja. Nakon prijema, delegacija Krapinsko-zagorske županije, predvođena županom Željkom Kolarom, a u kojoj su bili i  predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, umirovljeni pukovnik HV-a Žarko Miholić i monsinjor Zlatko Koren, zajedno sa predstavnicima svih zagorskih gradova i općina te članovi braniteljskih udruga, položila je sa delegacijom Grada Vukovara vijenac i zapalila svijeće kod Spomen križa na Dunavu, svim žrtvama koje su dale život za slobodnu Hrvatsku. Potom je uslijedio posjet vukovarskoj bolnici, gdje je župan Željko Kolar ravnateljici dr. Vesni Bosanac uručio licitarsko srce, također simbol za donaciju KZŽ u iznosu od 20 tisuća kuna.

Posjet Vukovaru nastavljen je obilaskom Spomen doma na Ovčari i Memorijalnog groblja, gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće. U popodnevnim satima na Trgu Republike Hrvatske uslijedio je niz događanja pod nazivom „Zagorje Vukovaru“. U sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, u organizaciji Radija Kaj i Etnografskog muzeja, a uz potporu Krapinsko-zagorske županije, dva vukovarska dječja vrtića darivana su tradicijskim drvenim igračkama iz Zagorja koje se nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine. Mališani su pogledali i predstavu „Vilko i Dlakavi čovjek“.  Potom je, također na Trgu Republike Hrvatske otkrivena glazbena ograda s taktovima hrvatske himne, koju je Krapinsko-zagorska županija poklonila gradu Vukovaru, a kakva je već postavljena u Zelenjaku pokraj spomenika Lijepe naše. Brojnim posjetiteljima podijeljeno je nekoliko tisuća zagorskih štrukli, mlinaca i medenjaka, kao i licitarska srca. Cjelodnevna događanja završila su velikim večernjim koncertom popularnih kajkavskih popevki u organizaciji Radija Kaj, na kojem su nastupili poznati i popularni interpreti dragog nam „kaja“; Radek Brodarec, Josipa Lončar, Iva Ranogajec Inkret, Kirjales, Zdenka Kovačiček, Branko Greblički Ventek, Ivica Pepelko, Gabrijela Hrženjak, Stjepan Jeršek Štef, klapa Kmeti, Ivan Benc, Danijela Pintarić, Lea Bulić, Lucija Jelušić i klapa Bistrica. Uoči koncerta program je izveo i KUD Zabok pod vodstvom Senke Jurine.

Župan Željko Kolar istaknuo je nakon završetka događanja: „Čast mi je i zadovoljstvo što smo organizirali akciju “Zagorje Vukovaru“. Sve je krenulo sa mišlju da donacijom podržimo obnovu vukovarskog vodotornja, simbola otpora agresoru,  ali osim donacije, mi smo željeli učiniti nešto više za stanovnike Vukovara i branitelje. Krapinsko–zagorska županija tako je Vukovaru, gradu heroju poklonila i glazbenu ogradu sa taktovima hrvatske himne, kakva je već postavljena u Zelenjaku. Glazbena ograda, koju smo postavili na Trgu Republike Hrvatske u srcu Vukovara simbolizira prijateljstvo i dobru suradnju između grada Vukovara i Krapinsko–zagorske županije, čiji su žitelji dali velik obol u stvaranju nezavisne hrvatske države; naime, čak 11.500 Zagoraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu, kroz sve postrojbe hrvatske vojske i policije na svim ratištima. Što se tiče vodotornja, za njegovu obnovu ove smo godine donirali 50 tisuća kuna, a za sljedeću godinu u proračunu je osigurano dodatnih 100 tisuća kuna“, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo manifestacijom “Zagorje Vukovaru“. „Krapinsko-zagorska županija uključila se u projekt obnove vodotornja, no osim novčanih sredstava, važno je naglasiti upravo hrvatsko zajedništvo, kojemu se prigodom manifestacije “Zagorje Vukovaru“ svjedočilo tijekom cijelog dana. Vukovar je grad svih Hrvata, otvoren za svakog građanina Republike Hrvatske, gdje se svaka osoba može osjećati kao kod kuće. To nam posjet župana Krapinsko – zagorske županije, zajedno s predstavnicima svih gradova i općina iz županije, govori za sebe, a ono što treba istaknuti, jest svakako jedan doista autentičan poklon, glazbena ograda“ – istaknuo je gradonačelnik Penava. Program u Vukovaru organizirali su Krapinsko-zagorska županija, Grad Vukovar, Radio Kaj i Hrvatski radio Vukovar.