Zadar: Proslava svetkovine Duhova i zahvalnica za dvojicu papa

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 12. lipnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru, kad je podijelio i sakrament potvrde krizmanicima. Ujedno je predmolio svečani “Tebe Boga hvalimo” za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i beatifikaciju Ivana Pavla II.

U propovijedi je nadbiskup Puljić rekao da govor Benedikta XVI. s njegove opće audijencije 8. lipnja podsjeća na početke hrvatske narodne povijesti kad je papa Ivan VIII. 7. lipnja 879. godine pisao ljubljenom knezu Branimiru, u kojem kaže kako je upoznao kolika je vjera Hrvata i poštovanje prema sv. Petru. Zato je na Uzašašće te godine slavio misu, blagoslovio kneza Branimira, njegovu zemlju i hrvatski narod.

“Slično pismo poslano je ovih dana iz Vatikana na sve strane svijeta. I papa Benedikt XVI. je, poput Ivana VIII., podigao svoju ruku i molio za Hrvatsku i hrvatski narod. I zborio o Kristu koji je ljubav i istina; središte povijesti Crkve i povijesti čovječanstva. On je svrha i cilj ljudskih stremljenja. Došao je zalutalog čovjeka obasjati svjetlom istine, a pokajniku vratiti dostojanstvo i život. Došao je uvesti nas u puninu božanskog života Presvetog Trojstva”, poručio je mons. Puljić predstavivši naglaske iz teksta kojeg je Benedikt XVI. predstavio svijetu na općoj audijenciji 8. lipnja, kad je istaknuo bogatu duhovnu, etičku i kulturnu baštinu Hrvatske i poželio da njegov pohod Hrvatskoj donese plod cijeloj Europi.

Nadbiskup je rekao da čitanje iz Djela Apostolskih vodi na početke Crkve gdje su na Pedesetnicu svi bili zajedno i svi su razglašavali veličanstvena djela Božja. “O prvoj kršćanskoj zajednici govori se rječnikom obitelji. Isus je htio da njegovi budu zajednica braće i sestara, dobara i međusobne ljubavi. To su bitne odlike zajedništva prve Crkve, a tvorac takvog zajedništva je Duh Sveti koji otvara i preobražava ljudska srca. Bez njega ne bi bilo moguće stvarati zajedništvo koje je zadivilo ondašnji poganski svijet. Prošlu subotu i nedjelju osjetili smo takvo zajedništvo u prigodi pohoda Petra naših dana, pape Benedikta XVI., upravo pod geslom 'Zajedno u Kristu'”, rekao je nadbiskup, koji je svim svećenicima u nadbiskupiji preporučio da vjernicima u zahvali za papin pohod predstave sadržaj tog papinog govora.

Krizmanicima sv. Stošije, sv. Šime i sv. Šimuna i Jude Tadeja s Bokanjca nadbiskup je poželio neka Duh Sveti zapali da njihova srca izgaraju od čežnje za Isusom.

“Poželio bih da u vama raste čežnja za Kristom, jedinim pravim prijateljem i da se ne gasi u vama glad i čežnja za nebeskim dobrima. Vjerujte u Isusovu ljubav koja spašava i milosrđe koje prašta i oživljava. Uzdajte se u Gospodina i budite sigurni u njegove riječi. Jer, evanđelje nade ne vara”, zaključio je nadbiskup Puljić. (ika / gk)