Zadar očekuje 30.000 mladih na skorom Susretu hrvatske katoličke mladeži


Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Zadru okupit će 30.000 sudionika iz Hrvatske i svijeta. Taj je podatak, kojim je potvrđena prvotna procjena organizatora, na konferenciji za medije u zadarskom Ordinarijatu u četvrtak 29. travnja iznio don Šimun Šindija, voditelj Odbora za smještaj i glavni koordinator prijema prijava povjerenika za mlade iz svih hrvatskih biskupija.

Na konferenciji je Organizacijski odbor SHKM-a predstavio sadržaj susreta koji će se održati 8. i 9. svibnja. Govorili su predsjednik Organizacijskog odbora mons. Ivan Mustać, organizacijski koordinator don Zdenko Dundović, voditelj Tehničkog odbora don Ivica Jurišić, voditelj Odbora za volontere don Igor Ikić, predsjednik zadarske županijske organizacije KUD-ova Eugen Novaković i skladatelj mise SHKM-a u Zadru Tomislav Pehar.

Svi mladi i zainteresirani pozvani su da na stranici susreta shkm2010.mladi-zadar.com (link “Materijali”), poslušaju i preuzmu skladbe dijelova mise koja će se slaviti na Višnjiku s pozornice čija je glavna kulisa pročelje zadarske katedrale.

U srijedu 28. travnja zatvoren je složeni elektronički sustav prijava prvi put korišten u pripremi ovih susreta. Službeno je prijavljeno 21.523 mladih – od toga njih najviše iz Zagreba (4111) i iz Bosne i Hercegovine (4200). S pridruženih 2000 zadarskih volontera sa župnima, do 5000 mladih i 1200 članova KUD-ova, broj sudionika SHKM-a dolazi do 30.000, što potvrđuje trend porasta sudjelovanja mladih na svakom sljedećem susretu.

Don Šimun zahvalio je svećenicima na trudu za smještaj mladih, koje će u najvećem broju primiti župe Puntamika u Zadru (928), Belafuža u Zadru (807) te Privlaka (798).

Osobiti ukras susreta bit će članovi KUD-ova. “To neće biti parada folklorno-umjetničkih društava. To će biti svečana i skrušena procesija s bogatstvom naših nošnji. Mnogi mladi su i volonteri u župama i u KUD-u te sudjelovanje očekuju s velikom radošću”, rekao je Eugen Novaković, dodavši da će članovi KUD-ova i osobno donijeti dalmatinske slastice i posluživati mlade na poluotoku, uz pjesmu i nastupe na trgovima i ulicama.

Tomislav Pehar je skladao misu susreta uglazbivši tekstove nepromjenjivih liturgijskih dijelova mise, a izvest će je Nadbiskupijski zbor mladih 'Sv. Krševan'. “Imamo nešto što Zadarska nadbiskupija trajno posjeduje i ta autorska misa ostaje i nakon susreta. Ostvarili smo našu davnu želju da mladi Zadarske nadbiskupije dobiju svoj jedinstveni glazbeni aranžman mise. To smo vrlo kvalitetnom tehničkom produkcijom ostvarili u zadarskom studiju Marianti Mile Kršlovića i postigli smo visoku razinu”, rekao je Pehar.

Mladi se pozivaju da na susret u Zadar dođu u subotu 8. svibnja do 11 sati. Do 14 sati bit će otvorene crkve i muzeji da ih posjete i upoznaju Zadar jer mnogi od njih tu prvi put dolaze.

Parkirna mjesta u Zadru za oko 550 autobusa su kod sportske dvorane Višnjik, Prve policijske postaje (kod Kauflanda u Zadru), Novom kampusu te Vip parking ispod dvorane Višnjik. S tih mjesta sve pridošle prema poluotoku će usmjeravati volonteri.

U 14 sati mladi će se okupiti na Forumu, odakle s trga gdje je 2003. godine bio Ivan Pavao II. kreće procesija s Križem mladih i zastavom susreta prema stadionu Višnjik. Pravac procesije je: Široka ulica (Kalelarga), Narodni trg, zadarski most, ulica Stjepana Radića te Marka Oreškovića. Po dolasku na Višnjik mladi će imati priliku za ispovijed, a prije početka molitve krunice bit će poimence pozdrav svih hodočasničkih skupina.

U 16,30 sati počinje animirana molitva krunice koju predvode mladi Đakovačko-osječke, Riječke, Vrhbosanske, Zagrebačke i Splitske metropolije.

Misno slavlje održat će se u 18 sati, a predvodit će ga zadarski nadbiskup Želimir Puljić Po završetku slavlja na Višnjiku mladi odlaze na parkirna mjesta i s volonterima se upućuju u župe gdje će se u nedjelju 9. svibnja na misnim slavljima prigodno predstaviti gosti i domaćini. Poslijepodne je u župama zajednički ručak a programe druženja na različite načine osmišljava svaka pojedina župa. (ika / gk)