Zadar: Nadbiskup blagoslovio vitraje i kip bl. Stepinca na Puntamici

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je u četvrtak 24. svibnja u crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru vitraje, a ispred te župne crkve na Trgu bl. Alojzija Stepinca i Stepinčev kip.

Iznos od 30 000 eura za uređenje interijera svoje crkve, koliko iznose vitraji na 20 stakala crkve i kip, te uređenje pročelja na ulazu u crkvu koje je prokišnjavalo, u cijelosti su prikupili župljani Puntamike na poticaj svog župnika Emila Bilavera. Od 20 obitelji po jedna obitelj je darovala iznos za jedno staklo vitraja čiji je autor akademski umjetnik Mate Ljubičić. Autor Stepinčevog kipa, visokog 2,60 m i teškog 800 kg, izrađenog u lijevanom mramornom kamenu, akademski je umjetnik Dragan Kwiatkowski.

“Prostori s predmetima sakralne baštine svjedoče o umjetničkoj i vjerničkoj kreativnosti kako bi se uljepšalo obredna mjesta. Zato spomenici i predmeti svih vrsta i stilova prate povijesna događanja Crkve. A umjetnici koji su ih stvorili komuniciraju s nama po djelima svojih ruku”, rekao je mons. Puljić u homiliji Službe Riječi koju je predvodio, nazvavši taj čin i kulturnim događajem u župi po kojem je čovjek utisnuo obilježje sklada i ljepote.

“Pred umjetničkim djelima osjećamo strahopoštovanje, osobito kad su u službi duhovnosti i religioznog života. Dok ih promatramo proživljavamo fluid vjerničkog i umjetničkog nadahnuća. Crkva za navještaj evanđelja mora surađivati s umjetnicima na književnom, likovnom, glazbenom i graditeljskom području. Jer umjetnost je prikladno mjesto teološkog promišljanja, a Crkva i teologija su prikladno mjesto umjetničkog izražavanja”, rekao je mons. Puljić. Podsjetio je na riječi pape Pavla VI. u susretu s umjetnicima u Sikstinskoj kapeli: 'Umjetnici, mi vas trebamo. Naše služenje je propovijedati i učiniti razumljivim i prihvatljivim svijet duha, nevidljivog Boga. Vi ste u tome pravi majstori. To je vaš zanat, misija. Vaša umjetnost je zgrabiti s neba duhovno blago, učiniti ga pristupačnim i odjenuti riječima, bojama i oblicima'.

Nadbiskup je zazvao Božji blagoslov na ta djela ljudskih ruku u kojem pletivo vjere i kulture stvaraju poklad duhovnog i kulturnog blaga po čemu nas i drugi stoljećima prepoznaju kao zemlju kršćanske baštine. (ika / gk)