Zabok – proslava zaštitnice župe i dana grada

Župa Svete Jelene Križarice u Zaboku ovoga petka, 22. svibnja, slavi blagdan svoje nebeske zaštitnice.

Sveta Jelena Križarica, bila je majka cara Konstantina Velikoga. Na kršćanstvo se obratila nakon Konstantinove bitke u kojoj je imao viđenje Krista. Sveta Jelena svoj je visoki položaj iskoristila da čini dobro.

U znak svoje pobožnosti sveta Jelena je dala sagraditi mnoge crkve. U 80. godini uputi se na hodočašće u Sveti grad Jeruzalem. Veliko je zanimanje pokazala za brdo Kalvariju na kojem je Krist bio razapet, te je ondje provela brojna iskapanja.

Naposljetku je, kažu pronašla tri križa i odvojeno natpis “Isus Nazarećanin, kralj židovski” kojeg je Pilat dao pribiti na Isusov križ.Obično se sveta Jelena prikazuje s kraljevskom krunom na glavi, a u ruci pridržava Isusov križ. Odatle joj i nadimak Križarica. Sveta Jelena zaštitnica je grada Zaboka.

Svečana proslava počinje svetom misom u 8 sati, te se nastavlja u 11 sati svečanim euharistijskim slavljem u crkvi kojeg će predvoditi domaći sin svećenik vlč. Blaž Bartol na kojem će pjevati župni zbor svete Jelene Križarice. Program se nastavlja nakon mise kulturnim zabavnim dijelom ispred trga svete Jelene Križarice.

S početkom u 18 sati u osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskoga održati će se svečana sjednica Grada Zaboka. Duhovni program se nastavlja večernjim misnim slavljem u 19 sati koje će predvoditi također domaći sin svećenik vlč. Robert Šreter a misno slavlje svojim pjevanjem uveličati će župni zbor župe Uznesenja Blažene Djevice marije iz Zlatara koji će nakon mise održati i koncert.

Proslava dana Župe i Grada završiti će predstavom „ Čarolija imitacija “Denisa Bašića na trgu sv. Jelene s početkom u 20 sati.

Darko Fiket