Vrhbosansko hodoćašće u Mariju Bistricu


Više od šest tisuća hodočasnika iz BiH, kao i onih koji žive u Hrvatskoj, a porijeklom su iz raznih krajeva Bosne, sudjelovali su u Euharistijskom slavlju u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca i u pobožnosti Križnoga puta na bistričkoj Kalvariji.

Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. Kardinal je u propovijedi svećenicima odao priznanje što su bili uz narod za vrijeme i nakon rata kao oni koji su unosili nadu i hrabrili ljude: Međutim, rat je prošao. Ali ostao je i rat poslije rata. Osjećamo strah i nesigurnost, nijekanje naših korijena, identiteta, postojanja. U takvim okolnostima potrebno je moliti za obitelj, da ostane gnijezdo vjere, života i opstanka, a svećenici da budu hrabri da ih ne zavede duh vremena, politike, materijalizma, već da ostanu hrabri pastiri, ispred svoga stada, da ga vode Kristovim stopama. Vrhbosanski nadbiskup pozvao je hodočasnike na molitvu za nove Duhove u ovom vremenu relativizma i uništenog morala, da Crkva ima hrabrosti svjedočiti vjeru Bogu i odanost svome narodu. Govorio je i o potrebi potpore Hrvatske Hrvatima u BiH: Hrvatskoj poručujemo: nemojte nas se stidjeti, nemojte u medijima o nama negativno pisati kao da smo vam kamen oko vrata, da Hrvatskoj činimo da tone. Mi ponosno stojimo u Bosni i Hercegovini, zemlji natopljenoj mučeničkom krvlju. Hrvati u BiH trebaju potporu Hrvatske i žele opstati u svojoj zemlji, rekao je, među ostalim, kardinal Puljić osvrčući se ujedno i na aktualne pregovaračke procese u kojima se o Hrvatima u BiH govori kao da ne postojimo. Kako su nas u prvom Daytonu željeli žive pokopati, tako i sada žele reći da ne postojimo. Ali mi ponavljamo: Tu smo! Ako je Bog s nama, ne bojmo se!

Misu i pobožnost Križnoga puta pjevanjem je pratio zbor koji je za ovu priliku sastavljen od 280 članova iz deset župa Banjalučke biskupije. U prinosu darova, uz kruh i vino, bili su domaći proizvodi poput livanjskog i Trapist sira, vina iz vinograda Banjalučke biskupije i monografije sarajevskih župa. Vjernici iz raznih krajeva BiH za ovo hodočašće obukli su i narodne nošnje, a cjelokupni događaj bio je „dar Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke“, kako je to rekao rektor Svetišta vlč. Zlatko Koren.

HKR, Tanja Popec