Vratili se zagorski vatrogasci

U četvrtak 20. srpnja u večernjim satima sa izvanredne dislokacije u splitsko-dalmatinskoj županiji vratilo se 20 zagorskih vatrogasaca sa 5 vozila koja su od ponedjeljka navečer bila na raspolaganju za gašenje velikog požara. Kod vatrogasnog doma DVD – a Pavlovec zagorske vatrogasce dočekali su župan Željko Kolar, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić, njegov zamjenik Damir Vrabec, zapovjednik i dozapovjednik ZJVP Zabok Dražen Sinković i Ivica Petriček te kolege vatrogasci. Župan Kolar vatrogascima je uručio prigodne poklone i zahvalio im na hrabrosti i nesebičnosti.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić pohvalio je vatrogasce koji su bili na dislokaciji uz riječi da su od početka do prvog odmora Zagorci proveli na terenu više od 35 sati. Čestitke je vatrogascima, uz prigodne poklone, uputio i župan Željko Kolar. ”Drago nam je što su se naši dečki vratili i što su pomogli. Ja uvijek govorim da vatrogastvo kod nas ima tradiciju i drago mi je da znamo da u slučaju bilo kakve elementarne nepogode ili nevolje možemo računati na njih kako mi, tako i svi stanovnici naše zemlje” – rekao je Kolar dodajući da, kada je oprema u pitanju, naši vatrogasci su solidno opremljeni no kada su u pitanju cisterne i navalna vozila, ima mjesta za napredak i dodatno ulaganje.

Tomislav Novosel, voditelj vatrogasnog odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe Zabok rekao je kako se na terenu spavalo gdje se stiglo, a smatra da su u Dalmaciju trebali biti poslani i dan ranije. ”Mislim da smo trebali krenuti ranije, ali drago nam je više od svega što smo pomogli ljudima u najtežim trenucima. Nismo znali da nam se sprema doček, ali moram reći da je nama ovo bila intervencija kao i svaka druga” – rekao je Novosel.

Marijan Čuček, voditelj vatrogasnog odjeljenja u JVP-u Krapina, inače vrlo iskusan vatrogasac smatra kako je ovo bila jedna od najgorih u Dalmaciji. ”Radi se o katastrofalnim požarima. Bile su ugrožene kuće, stanovnici, bilo je i evakuacija, izgorjelo je nekoliko vozila, nekoliko kuća, koje, nažalost, nismo uspjeli spasiti, čemu su pogodovali i vremenski uvjeti, jaka bura, zbog čega prvog dana nisu mogli djelovati kanaderi. Mi smo bili na području sela Tugare, u Srinjinama i Strožancu. Riječ je o selima na širem splitskom području koje karakterizira nepristupačan i brdovit teren. Odrađivali smo intervencije i dan i noć. Malo smo odmarali i nakon toga opet na teren. Naravno, i nakon toga svega, zna se, požar nije ugašen dok ga ne pregazi vatrogasna čizma. Da, naporno je, ali uspjeli smo, hvala Bogu, pomoći tim ljudima” – rekao je Čuček dodajući da su mještani i lokalno stanovništvo bili susretljivi i spremni na pomoć. Nudili su im sokove, sendviče i kavu.

Zamjenik predsjednika DVD – a Krapina Vjekoslav Kranjčec rekao je da je ono što su vidjeli uistinu bilo apokaliptično. ”Bilo je zahtjevno i vruće, ali neizmjerno nam je drago što smo pomogli” – rekao je Kranjčec.

”Kada smo došli dolje, situacija je stvarno bila strašna, tako nešto nisam vidio nikad u životu. Kolege domaćini bili su jako umorni, vidjelo im se na licu da su premoreni. Mislim da smo stigli malo prekasno. Da smo došli samo dan ranije, sve bi to bilo drugačije” rekao je Damir Joć, zapovjednik DVD-a Laz i u opisu vlastitog posla poslužio se citatom: Nisam anđeo, nisam heroj. Radim posao anđela u stilu heroja – ja sam vatrogasac”. Za vatrogasce je nakon prigodnog dočeka organizirana zajednička večera.

Podsjetimo, na ovu se izvanrednu dislokaciju u samo par sati u ponedjeljak odazvalo 20 zagorskih vatrogasaca. Uz autocisterne DVD-a Bedekovčina i DVD-a Krapina, zapovjedno vozilo JVP Krapina i kombi vozila ZJVP Zabok i DVD-a Zlatar Bistrica, put priobalja krenulo je 8 pripadnika ZJVP Zabok: Tomislav Novosel, Ivan Odak, Tomislav Kuntić, Danijel Penezić, Ivan Črnjević, Tihomir Tršinski, Dubravko Mokosek i Goran Ričko, 6 pripadnika JVP Krpina: Marijan Čuček, Mario Gerić, Dražen Kantolić, Ivan Zemljić, Tomica Pelin i Miljenko Buzina, zatim Vjekoslav Kranjčec i Josip Vincelj z DVD-a Krapina, Damir Joć i Ivica Joć iz DVD-a Laz, Ivica Paradi iz DVD-a Zlatar Bistrica i Matija Plahutar iz DVD-a Čret.