Vozočašće konjskih zaprega u Mariju Bistricu

jakovina

 

U organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina jučer, 23. kolovoza je održano 13. Vozočašće konjskih zaprega u Svetište Majke Božje Bistričke. Riječ je o najvećoj manifestaciji ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i šire u Europi, stoga ni ne čudi da je jučer na vozočašću, osim iz cijele Hrvatske, bilo sudionika i iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije.
Okupljanje sudionika povorke već tradicionalno je počelo u jutarnjim satima u Zlatar Bistrici, po uzoru na negašnje romare koji su također na taj način hodočastili u svetište. U 9 sati povorka u kojoj je sudjelovalo 50-ak konjskih zaprega te oko 100 jahača, krenula je prema Mariji Bistrici.

Svojim dolaskom impozantnu i nadasve živopisnu manifestaciju uveličali su na ovom 13. Vozočašću brojni uzvanici predvođeni ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom koji je u slavonskoj nošnji jahao na čelu povorke te u kočiji Mirka Majseca, predsjednika Udruge uzgajivača konja Krapinsko-zagorske županije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Na središnjem bistričkom trgu povorku je dočekao marijabistrički načelnik Josip Milički uz dobrodošlicu Turističke zajednice općine Marija Bistrice.

U 11 sati središnje misno slavlje i blagoslov konja na kalvariji predslavio je sisački biskup mons. dr. Vlado Košić.
Vozočašćem se želi sačuvati stari običaj hodočašća koji traje od 1911. godine, nakon što je prvi vlak dovezao “romare” na željezničku stanicu Zlatar Bistrica, koji su potom krenuli dalje konjskom zapregom.