Vjerski tradicionalizam jedan od uzroka krize zvanja

Predstavljanjem biskupijskog plana i programa u Godini vjere završena je u srijedu 19. rujna u franjevačkom samostanu u Slanom dvodnevna svećenička skupština Dubrovačke biskupije.

Tijekom drugog dana rada svećenicima je podneseno financijsko izvješće, a generalni vikar mons. dr. Petar Palić istaknuo je da se u Dubrovačkoj biskupiji Godina vjere – koja će iz pastoralnih razloga biti otvorena nešto kasnije nego za cijelu Crkvu, u subotu 13. listopada u dubrovačkoj katedrali – poklapa s dvije bitne obljetnice koje će se nastojati obilježiti: desetom obljetnicom pohoda bl. pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković te tristotom obljetnicom stavljanja katedrale u liturgijsku funkciju.

Uz programe pojedinih vijeća nastojat će se progovoriti o vjeri na mjesečnim tribinama 'Otvoreno o vjeri', na koje će se pozivati osobe iz znanstvenog, kulturnog i društvenog života “da bismo i na taj način pokazali kako vjernici prožimaju ovo društvo svojim doprinosom, svojim načinom razmišljanja i svojim životom iz vjere”, kazao je dr. Palić.

U utorak, prvog dana rada skupštine, biskup Uzinić je govorio o temi “Živjeti iz životnog odnosa s Bogom” s naglaskom na promišljanja o pastoralnim smjernicama u ovom vremenu i o situaciji u biskupiji. Biskup je predstavio također analizu stanja u biskupiji, ističući kao jedan od uzroka krize zvanja “vjerski tradicionalizam koji je ovu biskupiju zakočio u nekim drugim i drugačijim vremenima, koji nas guši i ne da nam da idemo dalje”.

“Želim nam svima zajedno – bez ikakve primisli da u bilo koga uprem prstom i da bilo koga prozovem jer svi trebamo pogledati u sebe i početi od sebe – postaviti pitanje koje je u ozračju proslave početka Drugog vatikanskog sabora sasvim opravdano, a to je pitanje u kojoj je mjeri Drugi vatikanski sabor zaživio u ovoj našoj biskupiji, izuzmemo li, ponekad i nasilno, okrenute oltare prema puku i liturgiju na narodnom jeziku, što za nas i nije neka velika novost jer smo i ranije slavili na, doduše malo zastarjelom, hrvatskom jeziku”, kazao je dubrovački biskup.

Biskup Uzinić je predložio neke načine za poboljšavanje pastorala u biskupiji, o kojima su svećenici kasnije u raspravi mogli dati svoje mišljenje.

Prvog dana svećeničkog susreta u Slanom don Ante Burić održao je predavanje naslovljeno “Biti svećenik danas – lik svećenika u crkvenim dokumentima”. Predstavljeni su i rezultati ankete o župnom pastoralnom radu u biskupiji, a pročelnici biskupijskih vijeća podnijeli su godišnje izvješće.

Na skupštini je zaključeno da se sakrament potvrde dijeli učenicima srednje škole te da priprava za ovaj sakrament kršćanske zrelosti traje dvije godine. (ika / gk)