Vjeronauk i ekumenski dijalog

“Otajstvo Isusa Krista i mnogolikost kršćanskih Crkava – Vjeronauk i ekumenski dijalog” tema je trodnevne Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje srednjih škola koja je otvorena u ponedjeljak 27. kolovoza u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkome Kaptolu. Stručni skup u okviru trajne izobrazbe vjeroučitelja tradicionalno organizira Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije (NKU), u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

U rad škole, na kojoj sudjeluje oko 120 srednjoškolskih vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz cijele Hrvatske, pozdravnim su riječima uveli predstavnici organizatora. Predstojnik NKU-a dr. Ivica Pažin naglasio je važnost teme, podsjetivši na ranije katehetske škole kroz koje je bilo protkano promišljanje o ekumenskoj dimenziji vjeronauka.

“Okupljeni smo u razmatranju Kristova otajstva, u osluškivanju njegova glasa i traženju putova koji nas pripravljaju za prihvaćanje dara jedinstva Crkve”, kazao je pozdravljajući sudionike uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćni zagrebački biskup mons. dr. Ivan Šaško. Primjetivši kako se ekumenizam u starim i novim društvenim okolnostima susreće s tri ključne zapreke – teološkim neznanjem, nepoznavanjem drugih vjerničkih zajednica koje otkriva većinom i nepoznavanje vlastitoga poklada vjere i predaje, te pokušajem svođenja ekumenizma na društvene i na političke procese – kazao je kako u tom smislu vjeronauk ima nezamjenjivu ulogu “jer ublažava ili otklanja sve tri zapreke”. “Vjeronauk je prvi pozvan iznositi i poučavati nauk jasno i cjelovito bez obzira o kojoj se kršćanskoj zajednici radilo, razlikujući bit depozita vjere od načina na koji je vjera izražena, što je uvijek povijesno i kulturalno uvjetovano”, istaknuo je mons. Šaško dodajući kako ekumenska dimenzija vjeronauka zna izbjeći redukcionizam i površnost kao ozbiljne prijetnje suvremenoj kulturi, te kako takav “vjeronauk jača vlastiti identitet vjere i gaji istinsku čežnju za jedinstvom”.

Pomoćnica ravnatelja AZOO-a Sanja Urek naglasila je kako je škola mjesto susreta i dijaloga, spomenuvši važnu ulogu koju vjeroučitelji imaju u promicanju vrednota, ali i u pomirivanju svih onih različitosti koje se javljaju u današnjem društvu. Uime MZOS-a okupljene je pozdravio Ivan Milanović Litre koji je naglasio kako vjeroučitelji u svome pozivu i poslanju imaju uzvišenu i odgovornu zadaću odgoja i obrazovanja učenika koji su im povjereni, u čemu su pozvani neprestano tražiti nove putove, nove načine i nove izričaje kako bi poruku koju prenose učinili prepoznatljivom, zanimljivom i izazovnom.

Otvarajući školu predsjednik Vijeća za katehizaciju HBK-a đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. dr. Đuro Hranić pozvao je vjeroučitelje da na prepoznatljiv način njeguju i ostvaruju ekumenizam u svom odgojno-obrazovnom radu. “Znajte da ispovijedati katoličku vjeru i biti katolik znači među ostalim biti i ekumenski otvoren i angažiran. Kristov učenik ne može zaboraviti Kristovu velikosvećeničku molitvu 'da svi budu jedno'. Vjerujem da će i ova katehetska škola dodatno osnažiti i pospješiti započeta ekumenska nastojanja, čežnju za upoznavanjem i prihvaćanjem drugoga u njegovoj različtiosti te da sve to može biti i poseban izazov za sve nas u Godini vjere”, istaknuo je mons. Hranić.

Ciljeve stručnoga skupa ukratko je predstavila voditeljica povjerenstva Katehetske škole viša savjetnica NKU-a za vjeronauk u srednjoj školi dr. s. Ana Thea Filipović. Slijedila su zatim prva predavanja koja su održali dr. Jure Zečević, koji je govorio o temi “Otajstvo Isusa Krista – izvor kršćanskog jedinstva i put svjedočenja zajedništva u suvremenom svijetu”, te dr. Boris Gunjević koji je održao izlaganje “Različite interpretacije odvojenosti kršćanskih Crkava – posljedice za razumijevanje povijesti i življenje sadašnjosti”. Poslijepodne je predviđen rad u pedagoškim radionicama o temama “J. J. Strossmayer – uzor ekumenskog djelovanja”, “Ekumenizam i zalaganje za mir” i “Umjetnost kao put ekumenskog dijaloga”. Prvi će dan škole završiti euharistijskim slavljem u crkvi sv. Marije na Dolcu.

Drugoga dana škole predviđena su predavanja dr. Teute Rezo “Konfesionalno-kooperativni vjeronauk kao mjesto katoličko-pravoslavnog susreta i dijaloga”, te dr. Milana Špehara o temi “Najznačajniji doprinosi istaknutih likova ekumenskog pokreta”. U 17 će sati biti predstavljena novija katehetska izdanja, a škola će završiti u srijedu 29. kolovoza izvješćima o radu u skupinama te okruglim stolom sa zaključcima škole. (iu, gk)