Vjera pomaže otkriti vrijednost, istinu, dobrotu i ljepotu čovjeka

U svojim katehezama tijekom općih audijencija srijedom papa Benedikt XVI. nastavlja razmišljati o vjeri te poziva vjernike da otkriju ljepotu i radost vjerovanja i pronađu oduševljenje u prenošenju istina vjere. Vjera je, prema Papinim riječima, razumska te je zbog toga i znanost njezina saveznica. Božje otajstvo nije iracionalno, već obilje istine.

“Vjerske istine nisu jednostavne poruke o Bogu, niti jednostavne informacije u njemu. One izražavaju susret Boga sa čovjekom”, rekao je Papa pred desetak tisuća vjernika okupljenih u dvorani Pavla VI. u srijedu 21. studenog, povezavši temu Godine vjere s temom koja se u posljednje vrijeme sve češće pojavljuje u njegovim tekstovima, a to je odnos Boga i čovjeka.

Ako čovjek spozna Boga, upoznaje i samoga sebe, a vjera omogućava istinsku spoznaju Boga, koja uključuje cijelu ljudsku osobu, osposobljujući čovjeka za ljubav i svladavajući samoću, koja ožalošćuje, objasnio je Sveti Otac. Bog nije apsurd, već otajstvo, koje nije iracionalno i nelogično, već obiluje smislom, značenjem i istinom.

Ako promatrajući otajstvo razum vidi tminu, to nije zbog toga jer u otajstvu nema svijetla, već zbog toga što ga ima previše, kao što nam se događa kada gledamo sunce. Vjera pomaže otkriti vrijednost, istinu, dobrotu i ljepotu čovjeka. Tako dok se Bog objavljuje i dopušta da ga spoznamo, čovjek upoznaje Boga i, upoznavajući ga, otkriva samoga sebe, svoje podrijetlo i svoje određenje, veličinu i dostojanstvo ljudskog života, objasnio je Benedikt XVI. tumačeći racionalnost vjere u Boga.

Katolička predaja je već od početka odbacila takozvani fideizam, kojim se tvrdilo da je potrebno vjerovati iako razum to ne prihvaća. Papa Benedikt XVI. je ponovio kako nema nikakvog sukoba između razuma i vjere. Znanost je dragocjena saveznica vjere i za shvaćanje Božjeg nauma u svemiru. Vjera omogućava znanstvenom napretku da se ostvaruje za dobro čovjeka i za istinu o njemu. Treba postaviti Boga u središte i moliti da svi otkriju u Kristu smisao postojanja i temelj istinske slobode. To je zadatak nove evangelizacije. Bez Boga čovjek je izgubljen, istaknuo je Sveti Otac i primijetio kako to potvrđuje i svjedočanstvo onih koji su posvetili svoj život evanđelju. Isplati se žrtvovati za Krista, jer samo on ispunjava želje za istinom i dobrom, koje su ukorijenjene u srcu svakog čovjeka, istaknuo je Papa na općoj audijenciji. (ika / gk)