Vjekoslav Kadoić i dalje predsjednik Hrvatskog domobrana u Zlataru

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran ogranak Zlatar u subotu je imala izvještajnu i izbornu skupštinu, kojom je ujedno obilježena 20. godišnjica postojanja ogranka Hrvatskog domobrana u Zlataru. Za naredni četverogodišnji mandat jednoglasno je dano povjerenje dosadašnjem vodstvu ogranka. Tako je za predsjednika i dalje potvrđen Vjekoslav Kadoić, potpredsjednik je Ivan Rogina, tajnica Katica Boljfetić, a blagajnica Danica Kadoić. U Nadzornom odboru su Višnja Risek, Ivan Ferek i Josipa Valenčak; u Stegovnom sudu su Ermeneđildo Pečarić, Franjo Juriša i Rudolf Buntak, a izabrano je još i 13 članova Izvršnog odbora. Govoreći o radu udruge u proteklom četverogodišnjem razdoblju, predsjednik je napomenuo kako su, u skladu sa svojom glavnom zadaćom – održavanjem spomena na sve važne datume stvaranja Hrvatske države kroz povijest, organizirali brojna komemorativna putovanja, na kojima im se pridružilo ukupno 816 članova i drugih građana. Što se tiče financija, ogranku je u protekle četiri godine sredstvima u ukupnom iznosu od 17.500 kuna pomogla KZŽ, od članarine su prikupili 13.640 kuna, građani koji su im se pridružili na putovanjima participirali su u ukupnom iznosu od 26.264 kune, dok s Gradom Zlatarom kompenziraju troškove za najam prostora, koji ukupno iznose 5.290 kuna. U planu za ovu godinu, kojeg je iznjela tajnica Katica Boljfetić, navedeni su tradicionalni obilasci grobišta, spomenika i komemorativnih skupova, s odavanjem počasti poginulima u prvom i drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu. Naglasak je i na okupljanju novog članstva, posebice mladeži, koje treba upoznati sa hrvatskom poviješću kako važne činjenice ne bi pale u zaborav.

Tajnica ogranka pozvala je sve građane koji imaju ikakva saznanja o poginulima u našem kraju neka se jave u Udrugu kako bi se mogla dopuniti knjiga “Žrtve zlatarskoga kraja u temeljima hrvatske slobode”.

Na skupštini je članove ogranka pozdravio zlatarski gradonačelnik Miroslav Kopjar, te naglasio kako će se, ako ostane gradonačelnik, potruditi da udruga dobiva određena sredstva za rad u daljnjem periodu. Podršku udruzi obećao je i njihov član Jurica Bizjak, koji je po prvi put na skupštini ratnih veterana javno najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika. (radio zlatar)