Vis Peri -Deri u Lepoglavi (Bogat vikend na magNUM-u )

Festival mladih magNUM 2011 Lepoglava radionicom izrade video spotova i priloga ušao je u drugi tjedan svog festivalskog programa. Nakon uvodnog koncerta 30.07. i velike trodnevne fešte na Višnjice, Dom kulture u Lepoglavi ovog će vikenda biti poprište brojnih događanja.

Spomenute radionice izrade video materijala koju drži producentska kuća D.I.A.T. iz Zagreba završiti će u petak 12.08. na Međunarodni dan mladih. A upravo je Međunarodni dan mladih odabran simbolički za osnivačku skupštinu prvog Centra za mlade u Varaždinskoj županiji. Skupština Centra za mlade biti će u 19 sati u Domu kulture, a sat vremena ranije, u 18 sati kao uvodno događanje osnivanja Centra za mlade biti će okrugli stol na temu „Aktivizam mladih – lokalna perspektiva“.

Na okruglom stolu sudjelovati će mladi aktivisti iz organizacija mladih s lepoglavskog područja, predstavnici javnog sektora, savjeta mladih i drugi zainteresirani građani. Uvodničari okruglog stola su Tatjana Jurić, predsjednica Savjeta mladih grada Lepoglave, Iva Žulić, članica Nezavisne udruge mladih, Dražen Hočurščak, predsjednik Višnjičke udruge mladih, Milan Pavleković, zamjenik župana Varaždinske županije i Marijan Škvarić, gradonačelnik grada Lepoglave. Okrugli stol će moderirati Hrvoje Kovač, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Na okruglom stolu će biti riječi o aktivnostima lokalnih organizacija mladih kao i aktivnostima gradske uprave i Varaždinske županije prema mladima.  Razgovarat će se i o trenutnim problemima i potrebama mladih, kako bi se energija uložena u rad s mladima mogla kanalizirati i tako polučiti konkretnije rezultate u rješavanju iznešenih problema.

Centar za mlade će pak činiti lokalne organizacije mladih koje će na taj način bazirajući se na sličnim ciljevima svojih organizacija i na načelu partnerstva zajednički ojačati sektor mladih u lokalnoj zajednici kako bi mladi dobili jednu veliku i snažnu organizaciju mladih koja će odgovoriti na sve aspiracije koje mladi trenutno imaju.

Drugog vikenda u kolovozu, a prvog glazbeni tematskog, magNUM nastavlja u ritmu “plavih nota”, u društvu izvođača domaće blues scene.

12.8. (petak) – first session

Miroslav Evačić & Marin Hraščanec
Tomislav Goluban & LPFB

First session otvorit će Miroslav Evačić u pratnji klavijaturista Marina Hraščaneca. Miroslav Evačić, poznati koprivnički multiinstrumentalist te kreator vlastitog glazbenog pravca Čardaš Bluesa, svoj prepoznatljiv zvuk širi već godinama unutar, ali i izvan granica Hrvatske, uz mnogobrojna priznanja te značajne suradnje (Brian Ritchiem iz Violent Femmesa).

Drugi dio večeri obilježit će koncert Tomislava Golubana i njegovog pratećeg sastava Little Pigeon's ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba).

Tomislav Goluban, rodom iz samog srca Hrvatskog zagorja, usnu harmoniku počeo je svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country/delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je “izbrusio” svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe.

13.8. (subota) – second session

VIS Peri Deri
Black Night

Subotnji second session, kojim ujedno i završava Blues weekend, donosi vam koncert vokalno-instrumentalnog sastava Peri Deri, čija stalna inspiracija Turopolje zasigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koji će vam, kako sami kažu, montirati osmijeh na lice.

Mlade domaće snage Black Night svojim će desetim nastupom upotpuniti blues večer, a s obzirom na njihov već mnogima poznat rock opus, nadamo se i ponekom blues iznenađenju.

Za kraj večeri, svojim nastupom predstavit će se i udruga Krpe i konci, varaždinski lutkarski studio, koji je prije dvije godine svojim djelatnostima pripisao još jednu – žongliranje u tehnici poi. Tokom subote i nedjelje organizirane su radionice žongliranja za sve zainteresirane građane, a oni najbolji svoje će umijeće pokazati upravo na subotnjem koncertu.

14.08. (nedjelja)

Nedjelju smo rezervirali za radionicu “Inicijativa mladića – promocija rodno ravnopravnih normi, pozitivnih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih muškaraca” i video projekciju dokumentarnog filma „5 x 5 – Pa zašto sve ovo radim“ kojim ćemo završiti obilježavanje Međunarodnog dana mladih.

Radionicu će provoditi nevladina organizacija Status:M, osnovana početkom 2010. godine, koja je nastala iz tima osoba koje su kontinuirano radili na četverogodišnjem projektu, koji se u Zagrebu provodio kroz neformalnu edukaciju mladih i rad s mladima na poboljšanju društvenog, fizičkog i psihičkog zdravlja kroz uključivanje i informiranje mladih.

Radionica koju su pripremili u sklopu magNUM” festivala uvodna je aktivnost kojom se želi formirati tim od desetak mladića koji će zajedno s vršnjacima iz drugih organizacija mladih iz tri države činiti radnu skupinu koja će raditi na otklanjanju stereotipa i predrasuda s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Završno događanje u sklopu proslave Međunarodnog dana mladih, a nakon osnivanja Centra za mlade biti će premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o aktivizmu u pet udruga mladih iz Pazina, Dubrovnika, Lepoglave, Pregrade i Kutine.

U filmu će se prikazati njihove aktivnosti, uspjesi i izazovi s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Iako udruge dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, njihove aktivnosti, problemi i volja za promjenama gotovo je identična. Film je nastao u okviru projekta “Budi aktivan uključi se” tijekom 2007. godine u produkciji udruge za kreativni razvoj Domaći iz Karlovca.

A tu su nam još i obilježavanje obljetnice otvaranja Penjačkog centra Lepoglava i radionica žongliranja.