Veliki glazbeni uspjeh francuskih svećenika

Francuska glazbena skupina “Les Pretres”, koju po uzoru na istoimeni irski sastav čine trojica svećenika, u mjesec dana prodala je rekordnih 200 tisuća albuma.

Iza tog najprodavanijeg albuma u Francuskoj 2010. godine – od rekordnih 200 tisuća primjeraka prodanih u svega mjesec dana, pa do ukupnih 500 tisuća – nalazi se Jean-Michel di Falco, biskup Gapa u Francuskoj, piše talijanski katolički dnevnik “Avvenire”, a prenosi Hrvatski program Vatikanskog radija.

Kako objašnjava biskup di Falco, tražeći sredstva za didaktičke materijale za jednu školu u Madagaskaru te za gradnju crkve u blizini svetišta Notre-Dame du Laus, jedan mu je prijatelj spomenuo uspjeh skupine “The priests” (Svećenici), koju čine trojica irskih svećenika i koja je postala poznata u više od 32 zemlje u svijetu.

Odlučio sam, kazao je biskup, u svojoj biskupiji potražio svećenike koji dobro pjevaju, da snime nosač zvuka od kojega bi prihodi bili namijenjeni za spomenute pothvate.

Tako je nastala francuska skupina nazvana “Les Pretres” (Svećenici). Njihov nosač zvuka, koji se ovih dana pojavio i u Italiji, sadrži po jednu pjesmu na talijanskom i latinskom jeziku, božićne pjesme, Ave Mariju te objašnjenje u kojemu se iznosi svrha tog nosača zvuka.

Govoreći o vrlo pozitivnim rezultatima te ideje, biskup di Falco je napomenuo da primaju brojna pisma, čak i od ateista koji im zahvaljuju za radost i mir koje su im pružili.

To znači da mnogima trebaju određena razmišljanja, istaknuo je biskup te primijetio da je vrlo lijepo to što svećenici mogu obavljati svoje poslanje i na način koji je bliži navikama ljudi. Jedan je pak od članova trija istaknuo da je cilj tog pothvata i dalje prikupljanje sredstava, ali je njihov prioritet biti svećenici jer, kako je rekao, uspjeh je lijep, ali prolazan. (radio vatikan / ika / gk)