Važnost obiteljske sredine u kojoj vlada ozračje ljubavi

Djeca imaju pravo rasti u obiteljima u kojima vlada ozračje ljubavi i razumijevanja, istaknuo je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Francis Chullikatt, govoreći o ulozi mladih za budućnost čovječanstva na općoj skupštini UN-a u četvrtak 28. srpnja.

Nadbiskup je ustvrdio da svako dijete treba imati mogućnost slobodna i mirna rasta, ističući pritom važnost “obiteljske sredine u kojoj vlada ozračje radosti, ljubavi i razumijevanja”. Podsjetio je kako Deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima priznaje da društvo i države imaju štititi obitelj, utemeljenu na braku između muškarca i žene.

Podsjećajući da su mladi budućnost čovječanstva, stalni promatrač Svete Stolice ustvrdio je da im je stoga potreban ispravan odgoj kako bi mogli razlikovati između dobra i zla.

Iz društva se mora ukloniti svako nasilje protiv mladih, nastavio je nadbiskup Chullikatt, a djeci i mladima sukladno prirodnim moralnim propisima treba jamčiti njihova prava. Relativistički mentalitet, po kojemu je sve dobro, uzrok je nestabilnosti i pomutnje i ne donosi istinsku slobodu.

Zaključujući govor, nadbiskup je podsjetio na predstojeći Svjetski dan mladih u Madridu. On je prigoda da se istakne važnost duhovne dimenzije ljudske osobe, zaključio je nadbiskup Chullikatt. (ika / gk)