Vatreni u ponoć na Kamerun

U ponoć po hrvatskom vremenu (18. na 19. 06) rvatska i Kamerun kreću u bitku po prve bodove u Brazilu. Hrvatska je izgubila od Brazila, dok su Kamerunci izgubili prvu bitku za drugo mjesto od Meksikanaca.

Izbornik Kovač može računati i na Luku Modrića koji će igrati uz bolno stopalo. Najveće pojačanje je igranje Marija Mandžukića koji je bio pod suspenzijom i jako nam je nedostajao protiv Brazila. No, još će neki igrači upasti u prvu momčad protiv Kameruna. To bi mogao biti Danijel Pranjić koji se potpuno oporavio. Šime Vrsaljko odlično ga je zamijenio protiv Brazila, ali čini se kako Kovač vraća Pranjića na lijevi bok. Vrsaljko je bolji u obrani, ali Hrvatska treba napasti. Osim Jelavića i Vrsaljka, mjesto u momčadi će vjerojatno izgubiti i Mateo Kovačić. Dobio je veliku priliku protiv Brazila, no Mateo trenutno nije u formi za prvih 11 hrvatske reprezentacije. Mnogi smatraju kako bi Kovač napokon trebao staviti Ivana Rakitića iza napadača te Modriću dati podršku nekog fizički snažnijeg igrača, no čini se kako će na tu poziciju Sammir.

Nakon što je Meksiko odigrao neriješeno s Brazilom, situacija u našoj skupini A nešto se zakomplicirala. Očekivali smo možda da Brazilci ostvare sve tri pobjede, no, nakon (ne)prikazanog protiv Hrvatske i Meksika, tko može garantirati da ih neće u zadnjem kolu iznenaditi i Kamerun?

U svakom slučaju, izabranicima Nike Kovača nude se tri mogućnosti u nastavku natjecanja.

Prva i najgora, ali i najbezbolnija jer je najbrža, bila bi poraz od Kameruna u tropskom paklu Manausa. U tom slučaju, u zadnjem kolu bit ćemo pošteđeni nerviranja jer Vatreni više ne bi imali nikakve izglede za osminu finala.

Ako s Kamerunom ne budemo u elementu, pa izvučemo remi, situacija je daleko od izgubljene, ali nije ni jednostavna. Zapravo, i u tom slučaju ovisimo o sebi, ali tad bi u posljednjem kolu morali pobijediti zahuktali Meksiko s najmanje dva pogotka razlike.Taj rasplet nudi i jednu zanimljivu mogućnost. Naime ako Hrvatska i Kamerun remiziraju u zadnjem kolu bi pobjedama protiv Meksika i Brazila stvarili situaciju da sve četiri momčadi u skupini imaju po četiri boda.

Ako pak pobijedimo Kamerun, posao protiv Meksika bit će malo lakši, ali i dalje nam je potrebna pobjeda, remi s Meksikom ostavio bi ljubitelje tekile na pet bodova, a Hrvatsku (ako pobijedi Kamerun) na četiri boda. Dakle, bez obzira na ishod utakmice s Kamerunom (osim ako baš ne izgubimo) moramo pobijediti Meksiko.

U slučaju da dvije ili više momčadi imaju isti broj bodova prvi kriterij koji odlučuje o prolazu je ukupna gol-razlika. Ako je to izjednačeno, drugi kriterij je međusobna gol-razlika. Ako ni to nije dovoljno za ustanovljenje poretka, odlučio bi – ždrijeb.