Vatikan: simpozij “Sveta Stolica i Hrvatska: Dvadeset godina diplomatskih odnosa”

»Sveta Stolica bila je blizu hrvatskom narodu i kada su drugi bili daleko«
 Težak put Hrvatske bio bi drukčiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa i zato Sveta Stolica zaslužuje posebno mjesto u srcima Hrvata, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović obraćajući se sudionicima simpozija “Sveta Stolica i Hrvatska. Dvadeset godina diplomatskih odnosa”, koji je u ponedjeljak 29. listopada u vili pape Pija IV. u Vatikanu, gdje se nalazi sjedište Papinske znanstvene akademije, priredilo Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i u suradnji s Državnim tajništvom Svete Stolice.

Stotinjak stručnjaka, diplomatskih predstavnika i protagonista ondašnjih zbivanja pratilo je izlaganja predavača o odluci pape Ivana Pavla II. i Svete Stolici o mukotrpnom i odvažnom priznavanju Republike Hrvatske, što je i za neke ondašnje djelatnike bilo veliko iznenađenje.

To je bilo moguće ostvariti, kako je primijetio tadašnji državni tajnik kardinal Angelo Sodano, jer je u Europi nakon pada Berlinskog zida došlo do radikalnih promjena političkog života. Nova politička stvarnost omogućila je Svetoj Stolici uspostavljanje diplomatskih odnosa ne samo s državama koje su nastale na ruševinama Jugoslavije, već i s mnogim drugima. Kardinal Jean-Louis Tauran primijetio je kako je iskustvo s Hrvatskom poslužilo Svetoj Stolici i za stvaranje odnosa i ugovora s nekim drugim zemljama.

“Taj teški put Hrvatske bio bi drukčiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa: pokojnog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.”, rekao je premijer Milanović, još jednom ponovivši najdublju zahvalnost Republike Hrvatske Svetoj Stolici i Papi na svemu što su napravili za Hrvatsku. Istaknuo je da je Vatikan uvijek bio dobar prijatelj i da je Hrvatskoj pomagao da postigne nešto što je legitimno, plemenito, što pridonosi interesu zemlje a ne ugrožava nikog drugog.

“Čelnik sam lijevo orijentirane vlade pa se naše socijalne vrednote ne poklapaju uvijek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokracije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke Crkve”, primijetio je Milanović.

I kardinal Bozanić izrazio je uvjerenje da je Sveta Stolica bila blizu hrvatskom narodu i kada su drugi bili daleko.”Dvadeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Hrvatske važna je za Hrvatsku jer je to trenutak prisjećanja na sve ono što je Vatikan učinio za hrvatsku državu i njezine građane. Mi smo svjesni onoga što je Sveta Stolica učinila i ona je u danom momentu, kada su drugi bili daleko, bila blizu”, istaknuo je kardinal Bozanić. “Stoga tu blizinu želim naglasiti, blizinu koju ne smijemo nikada zaboraviti, osobito u vremenima koja su pred nama”.

Kardinal Jean-Louis Tauran, koji je u vrijeme priznanja Republike Hrvatske bio državni tajnik Svete Stolice za odnose s državama, smatra da Hrvatska i Vatikan mogu zajedno raditi na očuvanju svih kršćanskih vrijednosti hrvatskog naroda, jer Hrvatska ima mnogo izvornih bogatstava.

“Upoznao sam Hrvatsku u vrijeme rata i sada u vrijeme mira i sa sigurnošću kažem da je sada u vrijeme mira sve puno ljepše”, kazao je kardinal Tauran, dodavši da je jedini grijeh koji su Hrvatskoj pripisivali u ono doba bio taj da je katolička zemlja.

Glavni inicijator ugovora između Svete Stolice i RH nadbiskup Nikola Eterović izjavio je da mu je drago da su razgovori hrvatskog premijera u Vatikanu prošli u dobrom ozračju, što i priliči državi poput Hrvatske koja ima duboke kršćanske korijene. Podsjetio je da odnosi Svete Stolice i Hrvatske počinju već 641. godine i da su tijekom 14 stoljeća bili veoma pozitivni.

“Normalno je da odnosi i dalje budu dobri, rekao bih, još i bolji u ovom našem globaliziranom svijetu gdje svi moramo biti pozitivniji, surađivati na promicanju općega dobra, ne samo u Hrvatskoj nego u svim državama svijeta”, rekao je mons. Eterović.

Prvi veleposlanik pri Svetoj Stolici Ive Livljanić, koji je kao gradonačelnik zatočenog Zadra došao u Rim za veleposlanika, istaknuo je da je priznanje Svete Stolice bilo nezaboravno za cijelu Hrvatsku. Na veliko oduševljenje naišlo je i izlaganje prvog apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giulija Einaudija, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao osobno sudjelovati na skupu. (ika / hr)