Uzdati se u Božje milosrđe

Svečanom misom papa Franjo je u nedjelju 7. travnja kao rimski biskup preuzeo svoju katedralu – Baziliku sv. Ivana Lateranskog.
 
Na početku mise Papu je u baziliku uveo i pozdravio papin vikar za Rimsku biskupiju kardinal Agostino Vallini, koji je istaknuo da je to “izabrano i blagoslovljeno mjesto iz kojega, vjerno kroz stoljeća, stijena na kojoj je utemeljena Crkva u istini potvrđuje braću u istini vjere, svim Crkvama predsjeda u ljubavi i odlučnom blagošću vodi sve na putovima svetosti”.
 
U homiliji na Nedjelju božanskog milosrđa Papa je govorio upravo o Božjem milosrđu, istaknuvši kako je Božja ljubav prema nama velika i da nikada ne nestaje. Bog nas uvijek čvrsto drži za ruku i podupire, ponovno nas podiže kada padnemo i vodi nas.
 
Papa je govorio o Božjoj strpljivosti i nježnosti koja je došla do izražaja u tri događaja opisana u evanđeljima: u Tominoj nevjeri, Petrovu nijekanju Isusa te u zgodi s dvojicom učenika iz Emausa.
 
“To je Božji stil: on nije nestrpljiv poput nas koji želimo sve i odmah. Bog je strpljiv s nama jer nas ljubi, a onaj koji ljubi taj razumije, nada se, vjeruje, ne napušta, ne ruši mostove, zna oprostiti. Sjetimo se toga u svojem kršćanskom životu: Bog nas uvijek čeka, i kada se udaljimo od njega! On nije nikada daleko i ako mu se vratimo spreman je zagrliti nas”, rekao je Papa te u nastavku protumačio prispodobu u milosrdnom ocu.
 
Bog nas, rekao je Papa, uvijek čeka, ne umara se. Isus nam pokazuje tu Božju milosrdnu strpljivost zato da pronađemo vjeru, nadu i ljubav. Važno je imati hrabrosti uzdati se u Isusovo milosrđe. Možda bi neki od nas mogli biti obeshrabreni radi vlastitoga grijeha, ali, istaknuo je Papa, “Bog čeka upravo tebe, traži od tebe hrabrosti da ideš njemu”.
 
“Koliko mi se samo puta u mojoj pastoralnoj službi dogodilo”, povjerio se Papa vjernicima u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, “da čujem: 'Oče, imam mnogo grijeha'; a ja sam uvijek upućivao isti poziv: 'Ne boj se, idi Njemu, On te čeka, On će sve učiniti'. S koliko smo samo svjetovnih ponuda obasuti sa svih strana, ali pustimo da nas privuče ono što Bog nudi, da nas On zamiluje svojom ljubavlju”.
 
“U svojem osobnom životu”, dodao je Papa, “vidio sam toliko puta Božje milosrdno lice, njegovu strpljivost; vidio sam također kod mnogih osoba hrabrost da uđu u Isusove rane govoreći mu: 'Gospodine ovdje sam, prihvati moje siromaštvo, u svoje rane sakrij moj grijeh, operi ga svojom krvlju'. I uvijek sam vidio da je Bog to učinio, da je prihvatio, utješio, oprao, ljubio. Pustimo da nas obuzme Božje milosrđe; uzdajmo se u njegovu strpljivost koja nam uvijek daje vremena; imajmo hrabrosti vratiti se u njegov dom, boraviti u ranama njegove ljubavi, pustimo da nas on ljubi, da susretnemo njegovu ljubav u sakramentima. Osjetit ćemo tada njegovu nježnost, osjetit ćemo njegov zagrljaj i bit ćemo i mi sposobni za milosrđe, strpljivost, opraštanje, ljubav”, rekao je Papa u homiliji u Bazilici sv. Ivana Lateranskog. (ika / gk)