Uskrs fest 2011. nenatjecateljskog karaktera

Organizacijski odbor Uskrs festa je na sjednici 17. siječnja 2011. godine donio odluku da Uskrs fest 2011. neće biti natjecateljskog karaktera.
 
Natječaj ostaje i na temelju njega će se odabrati 20 skladbi koje će biti izvedene 1. svibnja u KD “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, ali se između njih neće birati pobjednik.
 
Ovom odlukom privremeno se stavljaju van snage točke 12, 13, i 14. Pravilnika Uskrs festa koje govore o njegovom natjecateljskom karakteru.

 
Želeći na što efikasniji način obilježiti 30. Uskrs fest Organizacijski odbor odlučio se na korak da ovogodišnje izdanje ne bude natjecateljskog karaktera, već revijalnog. Razloga je više.

Najnovija vijest, činjenica, da se na isti dan u Vatikanu blaženim proglašava papa Ivan Pavao II. bila je podjednako bitan faktor za ovu odluku. Mjesec dana kasnije našu zemlju pohodi papa Benedikt XVI.

Uz to, s umjetničke i organizacijske strane, već neko vrijeme se vode diskusije oko toga treba li Uskrs fest – i inače festivali duhovne glazbe – imati natjecateljski karakter. Razloga 'za' i 'protiv' ima mnogo.

'Za' je svakako tradicija, ali i poticaj ne samo nagrađenim izvođačima da nastave dalje, nego i skretanje pozornosti ostalim izvođačima na smjer kojim duhovna glazba treba ići. Prigovor 'protiv' natjecateljskog karaktera je, primjerice, duljina trajanja festivala. Ovdje treba istaknuti i povremeno nezadovoljstvo nenagrađenih, te se znala stvarati „pogrešna“ atmosfera koje na festivalu duhovne glazbe ne bi smjelo biti.

Ovom odlukom želi se – isto tako – potaknuti brojne izvođače s duhovne scene na prijavu na Uskrs fest. Zbog natjecateljskog  karaktera ne prijavljuju se (više), a imaju još mnogo toga pjesmom i glazbom za izreći. Bilo je i upita izvođača profesionalaca, deklariranih vjernika, o uvjetima nastupa na Uskrs festu. Većini je upravo natjecateljski karakter bio presudan za odustajanje.

Ova promjena donosi se privremeno i eksperimentalno.