Uputa o istraživanjima u kauzama svetih

Uputa za provođenje biskupijskih ili eparhijskih istraživanja u kauzama svetih “Majka svetaca”, koju je donijela Kongregacija za kauze svetih, a na hrvatski jezik preveo Ratko Radišić, objavljena je u izdanju Glasa Koncila.
 
Uputa želi razjasniti propise zakona koji su na snazi u kauzama svetih, olakšati njihovu primjenu te pokazati način njihova provođenja i u novijim i u drevnim kauzama. Kronološkim redom prikazuje način postupanja u biskupijskim ili eparhijskim istraživanjima te razjašnjava njihovu primjenu, zadržavajući ozbiljnost istraživanja.
 
Latinsko-hrvatski prijevod i dvojezično izdanje upute podijeljeno je na šest dijelova: “Kauze beatifikacije i kanonizacije”, “Pripremni dio kauze”, “Ustrojstvo kauze”, “Prikupljanje dokaznih isprava”, “Dokazna svjedočanstva”, “Zaključenje istraživanja”, te dodatak “Kanonsko pregledavanje posmrtnih ostataka sluge Božjega”.
 
Kao prilog uputi dolaze prijevodi apostolske konstitucije Ivana Pavla II. “Božanski Učitelj savršenstva” te četiri dokumenta Kongregacije za kauze svetih: “Odredbe koje trebaju održavati biskupi u Istraživanjima u kauzama svetih”, “Opća odluka o kauzama slugu Božjih kojih je ispitivanje u tijeku u Svetoj kongregaciji”, “Odredbe o upravljanju dobrima kauzâ kanonizacije”, “Priopćenje o novim postupcima u obredima beatifikacije” te obrasci i stvarno kazalo.
 
Službeni prijevod upute, izrazito tehničko-pravnog izgleda, namijenjen je dijecezanskim biskupima, eparsima kao i onima koji su po pravu s njima izjednačeni, kao i svima koji sudjeluju u provođenju istraživanja. Pomoći će pokretačima kauza i postulatorima te svim službenicima istraživanja na hrvatskome govornom području da crkveno zakonodavstvo bude pristupačnije crkvenim službenicima i svim vjernicima.
 
Majka svetaca, Crkva, oduvijek je čuvala sjećanje na svece, pružajući vjernicima primjere svetosti u nasljedovanju Krista, stoga će uputa biti od pomoći ne samo onima koji trebaju te propise primjenjivati, nego i svima koje zanimaju spomenuti postupci od velike važnosti za crkvenu zajednicu. (iš, gk)