Uoči pohoda Benedikta XVI. Njemačkoj

Berlinski nadbiskup pozvao protivnike na poštivanje Pape

Prije pohoda Njemačkoj pape Benedikta XVI. berlinski nadbiskup Rainer Maria Woelki pozvao je Papine protivnika na toleranciju. Neće svi u glavnome gradu Njemačke priznati Papin status i zasluge: “Mi to poštujemo. Ali isto tako molimo poštovanje prema nama”, piše nadbiskup Woelki u pastirskom pismu koje je pročitano u nedjelju 18. rujna u katoličkim crkvama nadbiskupije.

Katolike svoje nadbiskupije mons. Woelki je pozvao na susret s Papom, bilo osobno, bilo putem medija.

Benedikt XVI. pohodit će Njemačku ovaj tjedan, od četvrtka do nedjelje. U četvrtak 22. rujna predviđeno je Papino obraćanje u njemačkom Bundestagu, tijekom kojega se najavljuju prosvjedi Papinih protivnika.

Predsjednik Vijeća Evanđeoskih Crkva Njemačke Nicholas Schneider očekuje da će Papin posjet biti snažan ekumenski znak. “Naša zemlja treba zajedničko svjedočanstvo Krista svih naših Crkvi”, rekao je Schneider za nedjeljni broj lista L'Osservatore Romano. U prilogu je odnose evanđeoskih Crkvi u Njemačkoj i Katoličke Crkve opisao kao dobre. Raduje se pohodu i susretu s Benediktom XVI. u augustinskom samostanu u Erfurtu.

Berlinski evangelički biskup Markus Dröge hvali Benedikta XVI. kao “impresivnu osobu vrijednu povjerenja”. Papa je “osobno ponizan i intelektualno pošten”, izjavio je Dröge 17. rujna na RBB radiju. Pozdravio je ujedno Papin govor koji će održati u njemačkom Bundestagu.

“Jasno je da kršćanska vjera ima veliko i jasno značenje za našu zemlju”, istaknuo je Dröge. Premda protestanti kritiziraju nastup Pape kao šefa države, “njegov glas, kao glas vjerskoga vođe, ima težinu.”

Biskup Dröge je istaknuo također susret s predstavnicima protestantskih Crkva u Erfurtu 23. rujna. To bi trebala biti “jedinstvena prilika da poglavar Rimokatoličke Crkve vrednuje reformacijska postignuća”. To su svakako “usredotočenje vjere na Isusa Krista, biblijska pobožnost, naglasak na slobodu savjesti i uvjerenje te da Crkvu uvijek treba reformirati”.

Evanđeoski kršćani mogu pohod “dočekati susretljivo”, ističe Dröge. Iako se protestanti kod mnogih pitanja drže vlastitog stajališta, na sržnim pitanjima vjere njihove Crkve su jedinstvene. (ika / gk)