Umro poznati katolički pisac Phil Bosmans

Veliki katolički pisac o. Phil Bosmans preminuo je u utorak 17. siječnja u belgijskoj bolnici u 89. godini života.

Svojim međunarodnim uspješnicama Phil Bosmans ubraja se među najdjelotvornije duhovne autore našega vremena. Sveukupna naklada njegovih knjiga procjenjuje se na oko 10 milijuna primjeraka.

Njegova prva knjiga »Živjeti je radost« u Hrvatskoj ugledala je svjetlo dana 1984. godine. Sve njegove knjige na hrvatski jezik preveo je jedan od najboljih poznavatelja života i djela Phila Bosmansa u Hrvatskoj – Pavao Madžarević, župnik u Brodskom Vinogorju.

Sveukupna naklada njegovih brojnih naslova na hrvatskom jeziku doseže 250.000 primjeraka, objavljenih u tri izdavačke kuće – Kršćanskoj sadašnjosti, Glasu Koncila i Kući srca u Brodskom Vinogorju, gdje je 2000. godine i službeno pokrenut »Savez bez imena – pokret za kulturu srca«.

Prva knjiga u nakladi Glasa Koncila 2002. objavljena je prigodom 80. obljetnice života Phila Bosmansa »Blagdan radosti«, a tijekom sljedeće tri godine izdano je 6 knjiga u nizu »Zrake«, koje su ubrzo rasprodane te konačno »Uskrs s Philom Bosmansom«.
Razgovor s Philom Bosmansom objavljen u Glasu Koncila: »Vičem za srcem u ovome svijetu!«

Njegove su knjige diljem svijeta omiljene nedostižnom naglašenošću kojom taj belgijski redovnik s mnogo humora povezuje ljudsku toplinu i povjerenje u život. Svaka od njegovih knjiga odiše iskustvom koje je autor skupio u svome vlastitom životu i u svojim nebrojenim susretima s ljudima. Godine 1958. započeo je svoju “poruku srca” širiti putem medija: radija, poticajnih karata a kasnije i preko telefonskih oglašivača.

Osnovao je belgijski »Savez bez imena«, koji je bez vezanosti uz političke stranke ili konfesije svojim objavljivanjima ne samo izoštravao opću svijest za socijalnu nevolju, nego djelovao i inicijativno: osnivao socijalne radionice i stambene ustanove za nekadašnje zatvorenike, prve sigurne kuće za žene, besplatnu službu starima i prikraćenim ljudima. Pritom se nije plašio ni sučeljavanja sa zakonom kad je riječ o potrebi konkretnih ljudi, kao što su primjerice ilegalne nastambe za Rome u Belgiji. U međuvremenu su u mnogim dijelovima svijeta osnovani odgovarajući savezi: u Španjolskoj, u Južnoj Americi, 1988. u Belgiji, a 2000. i u Hrvatskoj.
Dvadeset godina poruka Phila Bosmansa na hrvatskome jeziku

Premda je od 1994. trpio od posljedica moždanoga udara i jedva je mogao napustiti samostan monfortanaca u blizini Antwerpena, u kojemu je živio sve do smrti, kontakti i dopisivanja s nebrojenim ljudima diljem svijeta nisu jenjavala.

Godine 2002., prigodom osamdesete obljetnice života, u Glasu Koncila objavljen je veliki intervju s Philom Bosmansom, u kojemu je govorio o svojim brojnim socijalnim inicijativama, nadahnuću i temama za svoje brojne poticajne karte, svojem pozivu kao i svojem viđenju današnjeg kulturnog napretka. (ika / vp, gk)