Udruga vinogradara Marija Bistrica u posjeti vinarijama na Pelješcu

Članovi Udruge vinogradara Marija Bistrica početkom prosinca posjetili su vinariju Duvančić u Razvođu, općina Promina i nekoliko vinarija na Pelješcu. Posjet je realiziran uz financijsku pomoć Krapinsko zagorske županije dodijeljenu putem Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje članova poljoprivrednih udruga te stjecanje novih znanja na području poljoprivredne proizvodnje. Posjet je stručno podržao i pomogao u njegovoj realizaciji prof. dr. sc. Bernard Kozina sa Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Na putu prema Pelješcu vinogradari iz Marije Bistrice prvo su posjetili OPG Marka Duvančića u Razvođu, općina Promina. Srdačnu dobrodošlicu na svom OPG-u zaželio im je nositelj Marko Duvančić, dipl. ing. agr., te je prisutnima omogućio odlazak u jedan od njegovih vinograda i razgledanje njegovih smještajnih kapaciteta kao turističke ponude u jedinstvenim sobama-bačvama. Ljubazni domaćin je prisutnima iznio kronologiju razvoja svog gospodarstva. Gospodarstvo se razvilo na imanju njegovih djeda i bake, te je prije 15 godina krenulo u proizvodnju vina. Godinama povećavaju površine pod vinovom lozom tako da trenutno imaju oko 67 000 čokota. Proizvode vino od autohtonih sorti debita, prominskog rubina, plavine i maraštine, te čuvenih sorti merlota, syraha i cabernet sauvignona. Godišnje proizvedu 40-50 000 litara vina. S ponosom ističe vlastiti angažman u osmišljavanju i uređenju gospodarstva uz veliku podršku strica Stanka. U nekadašnjoj “pojati” sada se nalazi prostor u kojem se može ugostiti do 50-ak gostiju hranom i pićem koje proizvedu na svom gospodarstvu ili kupe od susjednih gospodarstava. Posebnost smještaja čini mogućnost boravka u jednoj od 8 soba “bačvi”. Dvokrevetne sobe se nalaze unutar vinskih bačvi zapremnine 43 000 litara, a opremljene su starim autohtonim namještajem. Gospodin Duvančić zadovoljan je i ponosan sa svime što je postigao do sada i pun je ideja za daljnji razvoj. Posjet je završio druženjem uz ručak i tom je prilikom vodstvo Udruge uručilo g. Duvančiću prigodne poklone – suvenire iz Marije Bistrice i novu publikaciju Udruge vinogradara, te mu zahvalilo u ime Udruge na gostoprimstvu.

Drugog su dana u Stonu članovi Udruge prisustvovali otvorenju 11. manifestacije »Dani otvorenih vrata vinarija na Pelješcu«, a posjetili su i Solanu, te Stonske zidine. Vinari s Pelješca, njih oko 30, otvorili su vrata svojih vinarija i omogućili vinoljupcima da kušaju njihova vina. Pelješac je najveće vinogorje Dubrovačko-neretvanske županije, gdje se proizvode neka od najboljih hrvatskih vina, a najzastupljenija je autohtona sorta plavac mali koja je potomak niza spontanih križanja i odlikuje ju visoka tolerantnost na najčešće bolesti vinove loze. Vinogradari Udruge posjetili su poznati položaj Dingač gdje se zbog refleksije sunca od površine mora i kamena stvaraju savršeni uvjeti za nakupljanje šećera u grožđu. Slijedio je posjet obiteljskoj vinariji Matuško u Potomju, koja se može pohvaliti svojom turističkom ponudom, vrsnim vinima od plavca malog, rukatca i pošipa, impresivnim ogromnim podrumom ispod razine tla, uređen u stilu starih podruma građenih od opeke, a opremljen sa velikim brojem hrastovih barrique bačava. Polaznici stručnog putovanja upoznali su vina vinarije Rota, proizvedena od autohtone sorte plavac mali s položaja na brdu Rota. Vinogradi površine 25 ha podignuti su na melioriranom kršu u unutrašnjem dijelu Pelješca na 350-480 m nadmorske visine u okviru programa Vlade RH o povećanju površinu vinograda prije ulaska Hrvatske u EU. Specifičnost ovog položaja je što su tu dani topli, a noći hladnije dok na položaju Dingač razlike u temperaturama dana i noći su minimalne ili ne postoje. Iz toga proizlazi i znatno ranije vrijeme berbe na položaju Dingač (krajem kolovoza i početkom rujna) u odnosu na položaj Rota (početak do sredine listopada). Vina Rota obilježava novi doseg stila i kakvoće plavca malog. S vinogradima i vinima Rota, članove Udruge upoznao je prof. dr. sc. Bernard Kozina, dugogodišnji prijatelj i stručna podrška Bistričke Udruge. Uz informacije o načinu pripreme terena i pretvaranja mediteranskog krša obraslog makijom i borovom šumom u supstrat prikladan za uzgoj vinove loze, polaznici su kušali i različite tipove i stilove vina proizvedenih od grožđa plavca malog. U sklopu manifestacije članovi Udruge posjetili su druge vinarije u Potomju, te uživali u kušanju njihovih vina. Manifestacija je dobar vid turističke ponude izvan turističke sezone. Na povratku kući članovi Udruge bili su zadovoljni studijskim putovanjem, te su zaključili da je za uspjeh potrebna upornost, odvažnost i priča. Obzirom da je cilj udruge od samog osnutka bila edukacija kako bi se kod svake kleti mogla popiti čaša kvalitetnog vina, vinogradari su se složili da i u njihovom kraju postoji osnova za jednu dobru priču i moguću manifestaciju. (Dragica Tresk Penezić)