Udbina: Proslavljena svetkovina sv. Jakova, zaštitnika Gospićko-senjske biskupije

Na Udbini je u subotu 30. srpnja svečano proslavljena svetkovina sv. Jakova, zaštitnika Gospićko-senjske biskupije, kome je bila posvećena drevna katedrala krbavskih biskupa.

Misno slavlje u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović u suslavlju kanonika senjskog kaptola i mjesnog župnika. Misa je bila u znaku prve krizme u novoj crkvi koja će biti posvećena 10. rujna. Nakon mise biskup je na ostacima katedrale Sv. Jakova održao kraće obraćanje i molitvu vjerovanja.

Na prvoj krizmi u novoj Crkvi hrvatskih mučenika biskup je podsjetio da je sv. Jakov još u 12. stoljeću baš kao i danas bio navještaj boljeg života i svijeta. Upravo mladi koji su došli na Udbinu su jamstvo, što je bilo vidljivo i kod susreta s papom Benediktom XVI. na bdjenju u Zagrebu, da imaju dovoljno poleta da nas povedu u bolji svijet. Možete mnogo učiniti i dati svoj doprinos svijetu, što neće učiniti nitko umjesto vas, poručio je.

Biskup je zatim na ostacima drevne katedrale Sv. Jakova podsjetio da se Boga na Udbini častilo od 1185. godine pa sve do Krbavske bitke i 1493. godine. Molitvom svog vjerovanja na ovom drevnom mjestu posvjedočimo i osjetimo da smo dio hrvatskog naroda koji kroči kroz povijest, pozvao je gospićko-senjski biskup.

Biskup Bogović je podsjetio da su uz katedralu na tome mjestu bili i biskupski dvori i grad koji se uvijek vezao za biskupsko središte. Bili su tu i dvori bana Karlovića o kome i dalje pjevaju Hrvati iseljeni od Austrije do Italije. Rast tadašnje biskupije usporili su prodori Mongola 1242. godine koji su pljačkali u nizinama i što je primoralo tadašnje plemiće da grade svoje utvrde na vrhovima. Pljačke modernih Mongola imali smo i krajem prošlog stoljeća, zaključio je biskup na ostacima drevne katedrale krbavskih biskupa. (ika / gk)