U srijedu počinje koncertna sezone Bistričkog zvukolika

Početak koncertne sezone Bistričkog zvukolika obilježit će suradnja sa Zagreb Guitar Festivalom koji, u sklopu prve europske platforme za klasičnu gitaru Eurostrings, u Mariju Bistricu dovodi dva mlada perspektivna gitarista sa svjetske razine – Poljaka Mateusza Kowalskog te Japanca Yukia Saitoa. Njihov će koncert biti održan u srijedu, 3. travnja 2019. godine, u Bazilici Majke Božje Bistričke, s početkom u 20 sati. Međunarodni karakter Bistričkog zvukolika potvrdit će i rado viđeni gost hrvatskih ljubitelja klasične glazbe Portugalac Pedro Ribeiro Rodrigues, koji će zajedno sa flautisticom Matejom Šarlijom, u Bazilici Majke Božje Bistričke nastupiti 6. travnja kao Duo flauta/gitara. Ovogodišnja koncertna sezona Bistričkog zvukolika donosi inače ukupno sedam koncerata koji će u Bazilici Majke Božje Bistričke i BlueSun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Više informacija pronađite na webu i facebooku Bistričkog zvukolika.

Program koncerta 3. travnja

 1. S. Bach Prelude in E major BWV 1006a Mateusz Kowalski
 2. Fujikura Sparks Yuki Saito
 3. Tarrega   Prelude in C major and Mazurka in E major Mateusz Kowalski
 4. M. Ponce Vals and Scherzino Mexicano Mateusz Kowalski
 5. Isaji Tropical Count Yuki Saito
 6. Schubert   Musical moment n.3 Mateusz Kowalski
 7. Kawakami   Peixe Cachorro Yuki Saito
 8. Coste Fantasia dramatique “Le depart” op. 31 Mateusz Kowalski
 9. Piazzolla Inverno Porteño, arr. S. Assad Mateusz Kowalski
 10. Debussy Children’s Corner Yuki Saito
 11. Giuliani Le Rossiniane op. 119 n.1 Mateusz Kowalski

MATEUSZ KOWALSKI

Mateusz Kowalski je klasični gitarist rođen 1995. u Koszalinu u Poljskoj. Nedavno je dobio međunarodno priznanje nakon što je osvojio nekoliko međunarodnih natjecanja, uključujući: 1. nagradu na International Guitar Festival RUST u Austriji (2018.), 1. nagradu na Joaquin Rodrigo International Guitar Competition u Olsztynu, Poljskoj (2018.), 1. nagrada u 19. International Guitar Competition u Krynica-Zdróju, Poljskoj (2018.), 1. nagrada i nagrada publike na 18. International Guitar Competition u Anthonyju, Parizu, Francuskoj (2017.). Mateusz je počeo svirati gitaru sa 7 godina kod Dariusza Schmidta u Glazbenoj školi Koszalin. 2014. upisao je studij na Glazbenom sveučilištu Fryderyk Chopin. Položio je dodiplomski ispit s najvišom mogućom ocjenom. U to vrijeme pohađa drugu godinu magisterskog stugija na FCUM-u u klasi Ryszarda Bałauszkog. Mateusz je održao koncerte u Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Austriji i mnogim drugim zemljama. Snimio je svoj debut CD 2018. godine s poljskom izdavačkom kućom CDaccord, koju distribuira NAXOS. Član je EuroStrings Artist programa za sezonu 2018./2019. Također je dobitnik stipendije poljskog KFnRD-a i Ministarstva kulture te državnog programa za baštinu “Mlada Poljska“. Sudjelovao je na brojnim majstorskim i drugim tečajevima gitare, uključujući i tečajeve kod Sergia Assada, Alvara Pierrija, Zorana Dukića.

YUKI SAITO

Jedan od najboljih japanskih mladih gitarista Yuki Saito rođen je 1997. godine u Tokiju (Japan). Počeo je svirati gitaru u dobi od pet godina. U Japanu je učio gitaru kod Kazuhita Osawe, Nobora Murajija, Daisukea Suzukija, Mariko Tsubokawa, Kiyoshija Shomure, Tsunea Eme, Yong Tae Kima i Soichija Murajija. Osim toga, studirao je kompoziciju kod Sunaoa Isajija i svirao francuski rog i kontrabas dok je bio u srednjoj školi. Od 2016. godine studira u inozemstvu u Weimaru (Njemačka) kod profesora Ricarda Gallena. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima u Europi: prve nagrade na Kaj’s Guitarstore Guitar Competition (Nizozemska), Aalborg International Guitar Competition (Danska), Concurso Internacional de Guitarra Juan Crisóstomo de Arriaga (Španjolska), Poreč International Guitar Competition (Hrvatska), Elx International Guitar Competition Calendura Award (Španjolska), Japan National Guitar Competition, Kyushu National Guitar Competition, druge nagrade na Gargnano International Guitar Competition (Italija), Istanbul International Guitar Competition (Turska), Hannabach Gitarrenpreis (Njemačka) itd. Izabran je za jednu od Mladih zvijezda (Young Stars) EuroStringsa za 2019. godine. 2019. godine planira koncertnu turneju u majstorske tečajeve diljem Europe i Turske.