U Siriji oteta dvojica mitropolita

 Otmica mitropolita Sirsko-pravoslavne Crkve Mar Gregoriosa Ibrahima i mitropolita Grčko-pravoslavne Crkve Paula Yazigija iz Aleppa i ubojstvo njihova vozača za vrijeme dok su se nalazili u humanitarnoj misiji dramatična je potvrda tragične situacije u kojoj žive stanovnici Sirije i kršćanske zajednice u zemlji, navodi se u izjavi ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federica Lombardija.

Sveti otac Franjo, kaže se u izjavi objavljenoj u utorak 23. travnja, obaviješten je o tom vrlo ozbiljnom incidentu koji se pridružuje porastu nasilja do kojeg je došlo posljednjih dana i ozbiljnoj humanitarnoj krizi golemih razmjera, prati događaje s dubokim suosjećanjem i snažnom molitvom za zdravlje i oslobođenje dvojice otetih biskupa i da se svi zauzmu da sirijski narod konačno vidi djelotvorne odgovore na humanitarnu dramu i da se na obzoru pojave stvarne nade mira i pomirenja.

Kako su libanonski mediji javili u ponedjeljak navečer, vozilo s dvojicom metropolita zaustavili su na putu u Aleppo nepoznati naoružani napadači.

Nedavno je mitropolit Mar Gregorio u intervjuu koji je dao međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Christian Solidarity International na pitanje boji li se za svoj život izjavio: “Da, moj je život u ozbiljnoj opasnosti. No ostat ću, što god da se dogodilo, u Aleppu sa svojom zajednicom.” (ika / kathpress / gk)