U ponedjeljak u Mariji Bistrici koncert Krešimira Hasa i Krešimira Lazara

Koncertna sezona 7. Bistričkog zvukolika 2020. počinje u ponedjeljak 22. lipnja koncertom Europa galante II, na kojem će nastupiti Krešimir Has, čembalo i Krešimir Lazar, violončelo. Koncert će se održati u Domu kulture u Mariji Bistrici s početkom u 19.30 sati. Na programu su među ostalim dijela Vivaldija, Motovunjanina, de Fescha i Telemanna. Organizator je Udruga “Svesvir”, Marija Bistrica, Suorganizatori: Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica općine Marija Bistrica. Ulaznice se ne naplaćuju.

Violončelist KREŠIMIR LAZAR rođen je u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Osvojio je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima I. nagradu na međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji (Italija) zatim nagradu Hrvatske radiotelevizije Amando Ivančić, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenih djelatnika u Zagrebu. Koncertirao je u više europskih te latinoameričkih zemalja. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Hrvatski komorni orkestar i HGM Jazz orkestar. Uz koncertnu djelatnost sudjelovao je kao predavač na međunarodnom festivalu gudača Strings Only u Zadru i kao član međunarodnih žirija na istoimenom natjecanju, kao i na međunarodnom natjecanju Alfredo i Vanda Marcosig u Goriziji (Italija) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Ljubljani. Šef i solist je Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla Camerata Garestin i klavirskog trija Amadeus trio Zagreb. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT. U suradnji s čembalistom i orguljašem Krešimirom Hasom, dobitnik je nagrade Jurica Murai za koncert u sklopu 41. Festivala Varaždinske barokne večeri 2011., a koju dodjeljuje festivalski žiri. Zaposlen je kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Orguljaš i čembalist KREŠIMIR HAS svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a nastupa i u inozemstvu. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, dugi niz godina djelovao je kao jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog baroknog ansambla, te je i redoviti suradnik Varaždinskog komornog orkestra. Suosnivač je Malog festivala čembala i ansambla Camerata Garestin. Umjetnički je surađivao te surađuje sa svjetski priznatim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (Eggar, Cummings, Mackintosh, Mitchell, Marcon, Haselböck, Onofri i drugi). Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona, održanog u Umagu 2004., a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke rane glazbe Gustav Leonhardt. 2007. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika, a kao rezultat višegodišnje intenzivne umjetničke aktivnosti. 2010. godine zadovoljio je uvjete za izbor u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom Jurica Murai. Redoviti je suradnik svjetski uglednog violončelista Luke Šulića te slovenskog All Star String orchestra. Muziciranje Krešimira Hasa pohranjeno je na više tonskih zapisa poznatih hrvatskih nakladnika.