U novome broju Glasa Koncila pročitajte…

slika

Posjetom Kubi pape Franje na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 27. rujna, započinje čitateljski “hod” kroz 40 nadasve zanimljivih, aktualnih i informativnih stranica hrvatskoga katoličkoga tjednika.

Već sam naslov privlači pozornost svakoga dobronamjernika: “Važnost pomirenja ‘u ovom ozračju trećega svjetskoga rata'”, kako se to doslovce Papa izrazio. Posebno je istaknuta njegova poruka, zapravo pohvala i poziv, kubanskome narodu: “Sveti vjerni Božji narod koji živi na Kubi jest narod koji ljubi slavlje, prijateljstvo, lijepe stvari. Narod je to koji hodi, pjeva i hvali. Taj narod ima svojih rana, kao i svaki drugi narod, ali znade stajati otvorenih ruku te hodi u nadi jer je njegov poziv velik… Danas vas pozivam da vodite brigu o tom pozivu, o tim darovima koje vam je Bog dao, no posebno vas želim pozvati da preuzmete brigu i da služite krhkosti svoje braće. Nemojte ih zanemariti zbog projekata koji mogu biti zavodljivi, ali ih ne zanima lice onoga koji je pokraj nas”.

“Konsenzusom protiv manipulacija”, naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića u kojemu se osvrće na mnogostruke i višeslojne probleme, koje nameću kolone izbjeglica, koje su iz Turske, preko Grčke, Makedonije i Srbije dotekle u Hrvatsku i Mađarsku, pa preko njih u Sloveniju, Austriju i Njemačku. Postavlja jedno od ključnih pitanja u sadašnjem trenutku, na koje moraju odgovoriti svi odgovorni u hrvatskome društvu ali i u Europi: “Što tek čeka Hrvatsku kad se već sada medijski najavljuje da bi moglo oko 70 tisuća došljaka ostati u zemlji barem preko zime, a humanitarne zalihe hrvatskoga Crvenoga križa i Caritasa bile su gotovo potrošene već prvoga dana?”. Dakako, svemu tome pristupa s vjerničkog motrišta zaključujući: “Što god bilo na djelu, za vjernike i humane ljude uvijek ostaje etička obveza u svakom čovjeku vidjeti brata i pomoći mu, no glavna je odgovornost na vladajućima koji bi morali za odgovorno postupanje postići konsenzus”.

O gorućem problemu izbjeglica Glas Koncila donosi također izjavu Komisije HBK-a “Justitia et pax”, koju je potpisao njezin predsjednik biskup Vjekoslav Huzjak, okružnicu đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića, poruku vojnoga ordinarija biskupa Jurja Jezerinca i pozive: sisačkoga biskupa Vlade Košića i požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića. Svi oni se mogu sažeti u naslov za izjavu Komisije HBK-a: “U humanitarnoj krizi potrebno je pokazati djelotvornu solidarnost”.
Osječka suradnica Glasa Koncila Ana Penić objavila je svoje bilješke sa susreta s izbjeglicama u Osijeku pod naslovom “Krunica – znak prepoznavanja”.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Pomalo u sjeni izbjegličke krize prošao je Obiteljski zakon, izglasan u Hrvatskom saboru, na koji su se još prije njegova usvajanja osvrnuli profesori obiteljskoga prava u otvorenom pismu upućenom saborskim zastupnicima. Dr. Dubravka Hrabar, dr. Aleksandra Korać Graovac, dr. Dijana Jakovac-Jozić, dr. Nenad Hlača i dr. Irena Majstorović ukazuju na niz nelogičnosti, konfuzija i nepravdi u zakonu. Cjelovito je pismo u Glasu Koncila naslovljeno: “Sustavno je samo uvođenje kaosa”.

Među inozemnim vijestima aktualna je, istodobno i zabrinjavajuća, izjava humanitarne organizacije “Open doors” iz Beča, u koja argumentirano upozorava da danas u svijetu više od 100 milijuna kršćana ne može živjeti u miru u domovima i domovinama jer ih se proganja.

“Život u vjeri treba hraniti” – naslov je središnjega intervjua u kojemu o brojnim aktualnim temama govori Ksenija Abramović, direktorica informatičkoga poduzeća “Etna”, vlasnica likovnih galerija i katoličkoga portala “Laudato”. Čitatelje će posebno “zagolicati” podatak dokle je stigla realizacija katoličke televizije u Hrvatskoj.

Pomalo potresna, a prepuna topline i ljubavi, priča je o obitelji Anite i Gorana Pavlice u rubrici “Drugačiji su među nama”. Nikoga ne će ostaviti ravnodušnim njihova podstanarska situacija u stanu od trideset kvadrata i svagdašnja materijalna oskudica, ali i neizmjerna ljubav prema troje djece, od kojih je majka Anita rodila Marka u teškoj bolesti s pet mjeseci trudnoće, koji je težio tek 900 grama. Na kraju majka heroina poručuje cijelome svijetu: “Uživam sa svojom obitelji, kad smo svi zajedno – možemo sve!”.

Kako se “oslobodio” PTSP-a, u rubrici “Put u slobodu” govori časnik HV-a u mirovini Ivica Knežević. U rubrici “Susret u Godini posvećenoga života” o svome zvanju i svagdašnjem redovničkom životu govori s. Jelena Burić, Služavka Maloga Isusa.
Povijesni feljton donosi prosvjed zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca upućen izravno dr. Anti Paveliću, čelniku Nezavisne Države Hrvatske, zbog obznanjene uredbe da svi Židovi moraju nositi židovski znak.

“Podravci uronjeni u budućnost i uskrs”, naslov je reportaže iz župe Svih Svetih u Podravskim Sesvetama u Varaždinskoj biskupiji. Među brojnim zanimljivostima svakako vrijedi istaknuti činjenicu kako je to jedna od sve rjeđih župa u Hrvatskoj, u kojoj se već godinama demografska slika “vrti” oko “pozitivne nule”, čemu podjednako pridonose aktivna župna zajednica i općinske vlasti.

U novome broju čitatelji mogu pročitati još mnoštvo drugih vijesti iz života Crkve u domovini i svijetu, vijesti iz kulture, zanimljivih tekstova prenijetih iz drugih medija i dr. (tv, gk)