U novom broju Glasa Koncila pročitajte…

slika

Snaga mladih katolika koji žele donijeti novi duh u hrvatsko društvo predstavljena je na naslovnoj stranici novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 2. listopada, a povod je njihovo peto okupljanje na »Forumu+«, održano na riječkom Sveučilištu posljednjega rujanskog tjedna. Članak pod naslovom »Ne želimo živjeti na ostavštini, nego stvarati kulturu« daje prikaz tema o kojima su mladi razgovarali te otkriva kako su prepoznali poziv na društvenu angažiranost, međusobnu suradnju i zajedništvo.

Druga aktualna tema novoga broja posvećena je predbračnom savjetovanju koje je u javnosti u nedavno predstavljenim tezama za novi obiteljski zakon postalo glavni »kamen spoticanja«. Javni je prostor ostao »zaglušen« na poruke onih koji provode zaručničke tečajeve u Katoličkoj Crkvi, a upravo su oni sugovornici Glasa Koncila te poručuju koji je glavni smisao takve pouke i šalju jasnu poruku: »Nama dolaze mladi ljudi već kao zaručnici, mi ne ulazimo u njihovu odluku s kime će se vjenčati.«

Da je Hrvatska pred novim početkom piše u svojem komentaru glavni urednik Ivan Miklenić ističući da su »zadovoljavajući stupanj ostvarivanja slobode, demokracije, poštivanja zakona te uvažavanja struka jedini zdravi temelj svim reformama, mjerama i odlukama«. Ako se to zanemari, stvarni učinci i buduće, nove vlade – smatra urednik Miklenić – moći će biti vrlo ograničeni, a Hrvatska će i dalje grcati u problemima.

O temi gospodarenja otpadom u intervjuu govori fizikalni kemičar dr. Stanko Uršić ističući da javni interes i opće dobro u području ekoloških problema i edukacije mora biti prioritet, a sve promatra kroz prizmu Plana gospodarenja otpadom. »Ne samo da je odvojeno prikupljanje i vraćanje u uporabu jedino što je u skladu sa samom prirodom i strogom ekološkom znanošću, nego je to i tehnički izvedivo bez osobitih poteškoća«, kaže dr. Uršić.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

S kojim se izazovima susreću proizvođači mandarina i kako model udruživanja proizvođača i kupaca može pomoći hrvatskom gospodarstvu donosi priča o trojici uzgajivača mandarina iz Komina. Saznaje se kako su mandarine uz jaja jedina poljoprivredna kultura koju u Hrvatskoj proizvodimo dovoljno i nije je potrebno uvoziti.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljen je Domagoj Pavin, voditelj benda popularne duhovne glazbe »Emanuel« koji svjedoči: »Bilo je uspona i padova, ali misa je uvijek bila središte«.

U drugom nastavku teološkog promišljanja dr. Vladimir Dugalić poručuje da bez povratka transcendenciji nema izlaska iz krize te se posebno osvrće na manifestaciju Dani kruha.

Reportaža je ovoga puta u Glasu Koncila posvećena dvjema ličkim župama: sv. Mihovila arkanđela u Lovincu i sv. Roka, odakle izvještava Tomislav Vuković.
Inozemne stranice pišu o tri ubijena svećenika u Meksiku u nepunih tjedan dana, a kako se prenosi svećenici su povlaštene žrtve ucjena, prijetnja smrću i zastrašivanja od strane skupina organiziranoga kriminala.

Može se čitati i o novom pravilniku u procesu beatifikacije i kanonizacije koji se može sažeti u rečenici: »Do novih blaženika i svetaca teže, ali transparentnije« te o usvajanju prvoga dokumenta mješovite katoličko-pravoslavne komisije za teološki dijalog. (it/gk)