U novom broju Glasa Koncila pročitajte…

slika

Fotografijom živih jaslica, koje i ove godine na zagrebačkom Kaptolu priređuju članovi zajednice Cenacolo, ilustriran je izvještaj o protekloj proslavi Božića, u novome broju Glasa Koncila koji s nadnevkom od nedjelje 3. siječnja nosi počasni broj 1. u novoj godini.

U samome izvještajuizdvojeno je slavlje mise polnoćke u zagrebačkoj katedrali, na kojoj je bila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, dosadašnji predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te novi mandatar Tihomir Orešković, a također su istaknute poruke iz propovijedi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, kao i iz božićnih propovijedi splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, sisačkog biskupa Vlade Košića te gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.

U redovitome Komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić osvrće se na uspješno konstituiranje, u drugome pokušaju, novoga saziva Hrvatskoga sabora. U tom kontekstu promišlja o propuštenim prilikama svih hrvatskih vlada u posljednjih 15 godina u definiranju realno uspješne hrvatske državotvorne politike, te u konstituiranju nove garniture vlasti vidi – kao što dijelom kaže naslov Komentara – “povijesnu šansu za Hrvatski sabor”.

U duhu naslovnice, velik dio novoga broja posvećen je predbožićnim i božićnim događanjima u hrvatskim (nad)biskupijama, župama i drugim crkvenim zajednicama. Od izvještaja iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se onaj o početku emitiranja prvog vjerskog TV kanala Laudato TV. Glas Koncila prenio je izraze sućuti đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića obiteljima, rodbini i župama tragično preminulih mladića i djevojaka, koji su poginuli odlazeći s mostarskog sveučilišta na božićne praznike u svoju Slavoniju.

U sklopu svojih nastojanja da pridonese zdravlju i stvarnoj demokratizaciji hrvatskoga društva, Glas Koncila donosi i izvještaj s pete i šeste tribine Matice Hrvatske. Niz tribina bavi se mogućnošću suočavanja Hrvatske s komunističkom totalitarističkom prošlošću i baštinom.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Dakako, novi broj Glasa Koncila obilato prenosi o božićnim slavljima i događanjima u Vatikanu. Tu se ističe sam izvještaj o proslavi Božića s papom Franjom kao i onaj o primanju za članove Rimske kurije, na kojemu je Papa iznio “katalog nužnih krjeposti”, njih 24, kako bi se članovi Kurije po njima mogli voditi, a u duhu milosrđa čiji se jubilej slavi. Glas Koncila iznosi i neke naglaske iz tradicionalne poruke u povodu 49. Svjetskog dana mira, koji Crkva slavi s početkom građanske godine 1. siječnja.

U rubrici Intervju u novome broju čitateljima Glasa Koncila progovara znanstvenica dr. Iva Tolić, s područja molekularne biologije, koju je znanstveni časopis “Cell” ubrojio među 40 najboljih svjetskih znanstvenika mlađih od 40 godina. Nakon stjecanja iskustva na nekoliko prestižnih svjetskih znanstvenih institucija, znanstvenica se je vratila u Hrvatsku, na Institut “Ruđer Bošković”. Dr. Tolić progovara o svojim iskustvima, o mogućnostima koje se (ne) nude za rad mladim znanstvenicima u Hrvatskoj, o tome kako spaja život supruge i majke sa svojim poslom te konačno o tome kako za nju nema sukoba između njezine vjere i znanstvenih spoznaja.

U povodu početka Svete godine milosrđa, kao i o mjestu toga Jubileja u pontifikatu pape Franje progovara isusovac dr. Dalibor Renić s Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu. U prvome dijelu feljtona, koji nosi naslov: “Veliko Božje ‘Budi!’ čovjeku i svijetu”, govori se o samome pojmu i značenju milosrđa.

“Do razoružanja – ne sukobima nego pravdom i istinom”, naslov je priloga koji je Glas Koncila priredio uz spomenuti Svjetski dan mira 1. siječnja, a koji se bavi suvremenim oblicima ratova, ali i etičko-moralnom prosudbom rata.

U redovitoj reportaži Glas Koncila u prvom broju 2016. godine vodi čitatelje u župu sv. Ivana Krstitelja u sv. Ivanu Zelini, koja krije mnoga vjernička, ljudska, ali i kulturna blaga. Mladi suradnici Glasa Koncila u svojoj su redovitoj rubrici posvetili pozornost, u duhu Svete godine milosrđa i Svjetskog dana mira, “Miru i opraštanju”. Dodatak u naslovu teksta poručuje: “To je ono što nam treba”.

U rubrici “Susret u Godini posvećenoga života” svoje redovničko zvanje i svoju redovničku zajednicu – neveliku Družbu sestara franjevki iz Asiza, kojih u Hrvatskoj ima petnaest, a u cijelome svijetu petstotinjak – predstavila je s. Ana Zovkić. Naslov teksta: “Radosno naviješta – osmijehom i srdačnošću”, odražava redovničinu poruku i dojam koji je autor teksta stekao o njoj. (dg, gk)