U Mariji Bistrici održano 18. hodočašće vojnika i redarstvenika

U nacionalnome marijanskom svetištu Mariji Bistrici u nedjelju 3. listopada osamnaesti put na svome zavjetnom hodočašću okupili su se pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije, vatrogasaca, branitelji i ratni vojni invalidi, kao i pripadnici povijesnih vojnih postrojba. Pratile su ih njihove obitelji kao i tisuće vjernika koji su s njima u zajedništvu hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj.

Svečano misno slavlje na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, a uz hrvatske vojne i policijske kapelane, koncelebrirali su i izaslanici vojnih ordinarijata iz drugih zemalja, među kojima je bio i američki pomoćni vojni biskup mons. Richard Spencer.

Obraćajući se na početku propovijedi hrvatskim braniteljima, čije rane – kako je kazao – i danas svjedoče o njihovoj ljubavi, mons. Jezerinac je poručio: “Vi ste, dragi moji prijatelji, pokazali čudesnu snagu. Vi ste zaustavili napadače i pobijedili ste zloću. Pokoljenja će vas zbog toga slaviti, a Hrvatska će svijetlom uspomenom na vas živjeti. I zato smo ponosni na vas”.

Tumačeći nedjeljna liturgijska čitanja u središtu kojih se nalazi vjera, mons. Jezerinac istaknuo je da je vjera “unutarnja snaga koja oblikuje život čovjeka, Crkve i društva”. “U vremenu globalizacije ljudskih društava, svjetonazora i vrednota, značenje i govor vjere je presudan, gotovo da je važnija nego ikad do sada. Ona kao pozitivna snaga i božanska novost u svijetu ima kvalitetnu poruku za svaki autentični oblik modernog života”, poručio je vojni ordinarij dodavši: “Vidimo da slabljenjem vjere društvo postaje grublje, nasilnije, ratobornije. Klima bez vjere postaje sve više zloćudna i razdražljiva”.

Osvrćući se na skori ulazak Hrvatske u Europsku Uniju mons. Jezerinac upozorio je kako ima “zemalja članica EU koje su protiv moralnog zakona” te “nesmetano dopuštaju ubijanje nerođene, a začete djece i toleriraju postupke uskraćivanja života bolesnima i teško trpećim ljudima”. “Da bi izbjegli strašnu riječ 'ubijanje', oni će ubojstva starih i teško trpećih ljudi nazivati eutanazijom, a ubijanje nevine djece abortusom. Abortus se pokušava opravdati pravom žene, a da se pri tom ne postavlja pitanje prava začetog djeteta. Pokušavaju se legalizirati istospolni brakovi. Ako se oni stave na istu razinu s brakom, onda je budućnost čovjeka pred uništenjem”, poručio je vojni ordinarij istaknuvši kako se temelj ljudske prirode, Božji i naravni zakon, mora čuvati “jer ako se on naruši eliminirali smo nadu u ljudsku budućnost”.

“Obitelj kao temeljna stanica nikada ne smije doći u pitanje ni pod cijenu nevjerojatnih pritisaka medija i usmjeravane javnosti. Čini nam se da se danas premalo čuje glas struke, a odviše riječ onih koji stvaraju senzacije i šire dezinformacije, a nerijetko manipulirajući ljudskim nevoljama”, upozorio je biskup Jezerinac naglasivši kako na kršćanima leži velika odgovornost za Europu.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem obogatili su klapa “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Orkestar Hrvatske vojske, a hodočašće je završilo pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji. (iu, gk)