U Ludbregu proslavljen veliki jubilej 600. obljetnice euharistijskog čuda

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu posvećenom Predragocjenoj Krvi Isusovoj na Svetu nedjelju 4. rujna proslavljen je veliki jubilej 600. obljetnice ludbreškog euharistijskog čuda.

Euharistijsko slavlje predvodio je poseban izaslanik pape Benedikta XVI. kardinal Jozef Tomko, u zajedništvu s 25-oricom biskupa i oko 160 svećenika. Među suslaviteljima bili su apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari, zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, domaćin varaždinski biskup Josip Mrzljak i gotovo svi članovi hrvatskog episkopata, kao i predsjednik BK BiH banjalučki biskup Franjo Komarica te biskupi Ivan Penzeš iz Subotice, Ilija Janjić iz Kotora te Đuro Gašparović iz Srijema.

U misi je sudjelovalo više od 80.000 hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a nazočili su i predstavnici svjetovne vlasti, među kojima i predsjednik države dr. Ivo Josipović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak i Josip Friščić te predstavnici lokalnih vlasti.

Uoči misnog slavlja, koje je proslavljeno u zavjetnoj kapeli podignutoj u čast Presvete Krvi, održana je veličanstvena procesija od župne crkve Presvetog Trojstva u kojoj je pokaznica s relikvijom euharistijskog slavlja iz 1411. godine uz molitvu i pjesmu prenesena na oltar zavjetne kapele. Pokaznicu je nosio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Procesija je prošla središtem Ludbrega, čije su ulice i trgovi na Svetu nedjelju već tradicionalno prepuni hodočasnika koji u prošteništu žele zadobiti potpuni oprost.

Rijeke hodočasnika od ranih jutarnjih sati stizale su u župnu crkvu kako bi se poklonile Presvetoj Krvi i Presvetom sakramentu, izrekle svoje molitve i preporuke, pristupile sakramentu pomirenja kod brojnih ispovjednika koji su satima neumorno ispovijedali u cinktoru crkve i kod zavjetne kapele, te sudjelovale u pobožnostima i euharistiji kao središnjem i najvažnijem hodočasničkom sadržaju koji je osobito u Ludbregu u središtu svih duhovnih događanja.

Stoga ne čudi da je središnja euharistijska proslava ludbreškog jubileja okupila nepregledno mnoštvo hodočasnika koje je okružilo zavjetnu kapelu, potvrđujući time da kao kršćanski vjernici uistinu žele kroz osobno sudjelovanje, svjedočenje i promišljanje dati svoj vlastiti odgovor na pitanje koje je kardinal Tomko svima postavio u misnoj homiliji: “Što za nas znači euharistija?”

U homiliji svečane euharistije u čast Presvete Krvi i zahvalnosti Bogu na njezinu daru, koju je uputio na hrvatskom jeziku, kardinal Tomko je podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. koje je početkom lipnja u Zagrebu uputio katoličkim obiteljima kada se posebno obratio roditeljima: “Dragi roditelji, trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih Sakramentima, osobito Euharistiji jer ove godine slavite šesto godina 'ludbreškog euharistijskog čuda'.”

Kardinal Tomko je istaknuo kako je Papa za vrijeme posjeta glavnom gradu mislio i na ovo sveto mjesto, no nije mogao osobno doći ovamo. “Zato danas šalje mene kao svojeg 'posebnog izaslanika' na zaključno slavlje jubileja o šestotoj obljetnici 'ludbreškog euharistijskog čuda', da vam prenesem Njegov poticaj, Njegovo ohrabrenje i Njegov apostolski blagoslov”, rekao je Tomko naglasivši da su se okupili da bi ispovijedili i produbili našu vjeru u Euharistiju koja je 'tajna vjere'.

Kardinal je podsjetio okupljene na događaj iz 1411. godine, čime je započelo čašćenje dragocjene “Relikvije Krvi euharistijskog čuda” te se osvrnuo na svetu biblijsku povijest presvete Krvi Kristove koja približuje značenje euharistije i današnjeg slavlja. Ta povijest pokazuje kako Posljednja večera kao nekrvna žrtva i Križ kao krvna žrtva čine jedno, to jest jedinstvenu otkupiteljsku žrtvu Kristovu. Tu Kristovu žrtvu, rekao je kardinal Tomko, uprisutnjuje euharistija, također i ova koju slavimo danas.

U euharistiji Isus i danas nudi svoje spasenje za život našega svijeta, za otkupljenje onih koji vjeruju i onih koji još ne vjeruju, kazao je dodavši da euharistija danas sakramentalno uprisutnjuje dar spasenja u našem životu. Podsjetivši kako je prva Crkva rasla zahvaljujući euharistiji – okupljanju na dan Uskrsnuća Gospodnjeg, to jest nedjeljom, Tomko je istaknuo da euharistija okuplja Crkvu oko Krista Uskrsnuloga, ona stvara Crkvu, ona čini da Crkva raste kao Božja obitelj. Kao što je rekao papa Benedikt XVI., “zahvaljujući euharistiji Crkva se rađa uvijek iznova”.

“Imamo neizmjerno bogatstvo u svojim rukama. Nadohvat ruke imamo spasenje, izvor ljubavi, imamo Isusa živoga, imamo Božje milosrđe, Njegovu snagu i potporu. Otvorimo oči, vrijeme je da se probudimo oda sna. Probudimo ponovno našu vjeru! Isus Krist je ovdje, u euharistiji, ide s nama kao Suputnik u Emaus”, rekao je kardinal te upitao što nama znači euharistija. Prisjetio se vijetnamskog kardinala Van Thuana koji je tijekom trinaestogodišnjeg sužanjstva u svojoj zemlji uspijevao kriomice služiti misu u skučenoj ćeliji s komadićem kruha i nekoliko kapi vina koje je dobivao kao lijek. Podsjetio je i na jednog bližeg svjedoka: “I vaš hrvatski narod može se dičiti velikim svjedokom vjere, blaženim Alojzijem Stepincem, kojemu je posebno u danima njegovog petogodišnjeg tamnovanja u zatvoru u Lepoglavi euharistija bila svakodnevni izvor snage. I kasnije, kada je boravio u kućnom pritvoru u Krašiću, euharistija mu je davala snage za podnošenje teškog tereta nepravedne osude koji su na njega svalili neprijatelji Crkve u jednom teškom vremenu povijesti hrvatskoga naroda”, rekao je kardinal.

“I mi danas okupljeni ovdje oko 'najvećeg blaga hrvatskog kraljevstva' – kako su ga nazivali vaši preci – oko živoga Boga koji nam se daje u euharistiji kao hrana za vječni život, sjećamo se svih onih koji su se žrtvom svoga života na poseban način sjedinili s Kristovom žrtvom te molimo za njih, ali isto tako i za sve nas danas, kako njihova žrtva ne bi ostala besplodna. A da bi ona donijela ploda, moramo ponovno u središte naših života staviti živoga Boga, Isusa Krista. Da bi vaš hrvatski narod i u svojoj budućnosti opstao i preživio, morate u središte svog života staviti Boga. Da bi naša kršćanska Europa opstala, mora ponovno u svoje središte staviti Krista”, kazao je Tomko te podsjetio na riječi blaženog Alojzija koji je 1939. godine na zagrebačkom radiju rekao kako europska kultura može ozdraviti samo pod uvjetom da joj se vrati duša, da joj se vrati Isus Krist, Bog!

“Zato i mi danas ovdje okupljeni pred 'ludbreškim euharistijskim čudom' molimo zajedno s blaženim Alojzijem Stepincem: 'Ostani s nama Gospodine! Tvoja sveta prisutnost uvjet je života nama pojedincima i našemu narodu i Europi i svijetu. Uvjet života i napretka i materijalnoga i duhovnoga, i zemaljskog i vječnog!'. Kao dvojica hodočasnika u Emaus i mi molimo: Ostani s nama, Gospodine!”, zaključio je kardinal Tomko svoju homiliju.

Na kraju mise kardinal Tomko uputio je poseban apostolski blagoslov pape Benedikta, a slavlje je zaključeno zahvalnim himnom “Tebe Boga hvalimo” i hrvatskom himnom. Liturgijsko pjevanje i ovaj put uzveličao je mješoviti pjevački zbor župe Ludbreg pod ravnanjem Antuna Kranjčeca.

U nastavku je održan duhovni program s raznim pobožnostima i liturgijskim službama koje se zaključuju navečer svečanom misom zahvalnicom. (jbk, gk)