U Križevcima održan 2. dječji Kranjčić

 Završna svečanost 2. susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj održana je u subotu 27. travnja u križevačkom Hrvatskom domu.

Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi “Anđeli u nama”, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima – poezija, proza i igrokazi – objavljen u zborniku “Izvor nade”, izdanom u nakladi Glasa Koncila.

Glazbeni doprinos susretu dao je veliki zbor Osnovne škole Ljudevita Modeca, učenici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci te kantautorica popularne glazbe Danijela Sisgoreo-Morsan. Nakon toga je održan okrugli stol “Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu”, a susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.

Detaljnije o 2. susretu hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” pročitajte na mrežnoj stranici www.djecji-kranjcic.hr.

Sudjelovalo 309 učenika iz 68 škola

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca prošle godine. Na poziv organizatora, OŠ Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, koji su predložili da tema ovogodišnjeg natječaja bude vjera, na natječaj se odazvalo 309 učenika iz 68 škola s područja cijele Republike Hrvatske, koji su u Križevce poslali 218 književnih te 95 likovnih radova.

Stručna ocjenjivačka povjerenstva odlučila su da će na završnoj svečanosti nagrađena biti 33 rada, da će 20 književnih radova biti javno izvedeno, a 20 likovnih radova izloženo na izložbi “Anđeli u nama”. Za objavu u zborniku “Izvor nade” stručno je povjerenstvo izabralo 56 književnih i 20 likovnih radova.

Jedini nacionalni natječaj za dječje duhovno stvaralaštvo

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” koji će se ove godine održati peti put.

Dječjim susretom “Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. (gk)

U žanru poezije, u kojoj je pokrovitelj nagrade bio Glas Koncila, prvu je nagradu za pjesmu “Vjerujem” osvojio Luka Pejić (mentorica Vesna Rabak), učenik 5. razreda OŠ “Turnić” iz Rijeke. Druga je nagrada pripala Luki Kosiću, učeniku 4. razreda iz iste škole (mentorica Vesna Rabak) za pjesmu “Isusa zovi”. Treću je nagradu osvojila Brešca Lara Ujčić, učenica 8. razreda OŠ “Drago Gervais” (mentorica Karolina Hauptfeld), za pjesmu “U Božjem zagrljaju”.

U žanru proze prvu je nagradu za priču “Moja najljepša haljina” osvojila Ana Baran, učenica 3. razreda iz Brestja kraj Sesveta. U žanru igrokaza stručni ocjenjivački sud najboljim je proglasio igrokaz “Što je vjera?” učenika 6. razreda OŠ Mahično Matea Valića (mentorica Klara Čohan).

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad “Vjerujem u Isusovo uskrsnuće” osvojila je Josipa Henizelman, učenica 8. razreda OŠ “Josip Kozarac” iz Josipovca Punitovačkog (mentorica Anica Popović).