Turneja KUD – a Sveti Križ Začretje u Makedoniji

KUD Sveti Križ Začretje iz Svetog Križa Začretja gostovao je od 19. do 25. srpnja 2011. godine na Međunarodnom festivalu folklora „Ohrid Talasima 2011.“ Na tom je festivalu, osim Hrvatske sudjelovalo 15 država – od Litve, Rusije, Turske, Cipra, Rumunjske, Slovenije… Naš se KUD predstavio s dvije koreografije: Posavinom i Hrvatskim zagorjem. Mnogobrojni posjetitelji festivala željno su iščekivali naše nastupe koji su ih ukratko rečeno oduševili.

Svrha putovanja KUD – a Sveti Križ Začretje bila je proslava života, ljubavi i prijateljstva kroz ples i glazbu. Festival se održavao u gradovima smještenim uz Ohridsko jezero, a glavni je njegov motiv bio predstavljanje tradicije i kulture različitih zemalja te upoznavanje članova različitih grupa i stvaranje prijateljstava.

Tijekom našeg putovanja posjetili smo grad Ohrid koji je poznat po svojih 365 manastira, a jedan od najpoznatijih je manastir svetog Nauma. Bili smo i na izvoru Ohridskog jezera, u Strugama, a na povratku u Hrvatsku posjetili smo Tiranu, crnogorsko primorje (grad Budvu) i svetište u Međugorju.

Prepuni dojmova vratili smo se u naše voljeno Zagorje.

Ivana Čavužić